Business Internaţional

Comisia Europeană vrea 55 mld. euro pe an de la bănci prin intermediul unei taxe pe tranzacţii financiare

Comisia Europeană vrea 55 mld. euro pe an de la bănci prin intermediul unei taxe pe tranzacţii financiare

Autor: Alexandru Matei

28.09.2011, 12:47 279

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a propus o taxă pe tranzacţiile financiare cu ajutorul căreia vor fi repuse pe picioare finanţele publice ale ţărilor UE, scrie Financial Times.

Barroso a spus în discursul despre "starea uniunii" ţinut în faţa Parlamentului European că ţările care folosesc moneda euro trebuie să se îndrepte către o cooperare economică mai strânsă pentru a proteja moneda unică, iar acest lucru ar putea fi realizat prin modificarea tratatelor UE.

"Suntem într-un moment crucial în istorie pentru că dacă nu mergem înainte cu o unificare mai adâncă ne vor fragmenta", a spus Barroso. Criza, a adăugat el, este un "botez al focului" pentru generaţia sa.

Discursul lui Barroso a venit într-un moment în care temerile privind o posibilă intrare a Greciei în default continuă să apese asupra pieţelor financiare, în timp ce ţara se află prinsă în negocieri cu creditorii săi pentru a primi tranşa de 8 miliarde de euro din împrumutul primit anul trecut.

Diviziunile privind taxa pe tranzacţii financiare continuă în Europa. Dacă Franţa şi Germania, cele mai mari membre ale zonei euro, o susţin, Marea Britanie, unde se află cel mai important centru financiar din Uniunea Europeană, se opune vehement.

Barroso, care nu a dat detalii despre această taxă, a spus că prin intermediul ei s-ar strânge circa 55 mld. euro anual. Un studiu al Comisiei Europene a indicat însă că taxa ar putea reduce creşterea economică pe termen lung cu o valoare cuprinsă în intervalul 0,53%-1,76% din PIB.

Preşedintele CE a argumentat că sectorul public a participat cu garanţii de 4.000 de miliarde de euro la susţinerea sectorului bancar în timpul crizei şi că acum este timpul ca industria să îşi plătească datoriile.

"Este o chestiune ce ţine de etică", a spus Barroso. "A venit momentul ca şi sectorul financiar să dea ceva societăţii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO