Business Internaţional

Companiile din SUA şi Europa, forţate să majoreze salariile sub presiunea inflaţiei, a războiului pentru talente şi a ameninţării cu greve

Companiile din SUA şi Europa, forţate să majoreze...

Autor: Catalina Apostoiu

20.11.2022, 21:18 273

În SUA, companiile intenţionează să majoreze salariile cu 4,6% pentru anul viitor, în creştere faţă de estimările anterioare şi peste bugetul din acest an, pe fondul competiţiei pentru talente, scrie Bloomberg.

Majorările salariale din SUA vor atinge cel mai ridicat nivel din 2007, relevă un sondaj realizat de Willis Towers Watson, şi se vor situa peste creşterile de 4,2% din acest an. Un sondaj similar al WTW realizat la începutul anului anticipa o majorare de doar 4,1% pentru 2023.

Şapte din zece companii au chel­tuit mai mult decât îşi planificaseră pe ajustări de plăţi în ultimul an. An­gajatorii sunt nevoiţi să-şi recalibreze rapid bugetele de plăţi pentru anul viitor din perspectiva inflaţiei în continuare ridicate, a pieţei muncii aflate sub presiune şi a economiei în răcire.

În Germania, cel mai mare sindicat al ţării şi angajatorii s-au pus de acord cu privire la două runde de majorări salariale pentru angajaţii din industrie, evitând ameninţarea cu greve din cea mai mare economie euro­peană.

Sindicatul IG Metall a anunţat că salariile vor fi majo­rate cu 5,2% în 2023 şi cu 3,3% în 2024 pentru a compensa creşterea dra­ma­tică a costurilor de trai. Acordul reprezintă o majo­rare cu 8,5% a sala­riilor, a precizat sindicatul.

Acordul „nu va fi suficient pentru a compensa în întregime declinul puterii de cumpărare provocat de creşterea inflaţiei, dar va atenua durerea“, arată Carsten Brzeski, economist, ING.

Sunt acordate de asemenea bonusuri de 3.000 de euro neimpozabile pentru contracararea presiunilor inflaţioniste.

Din ce în ce mai multe companii europene plătesc astfel de bonusuri. Recent, UniCredit a anunţat că va acorda un bonus de 2.500 de euro angajaţilor din Germania. Commerzbank va plăti un bonus de 2.000 de euro menit să compenseze inflaţia.  Deutsche Bank a anunţat un bonus de 1.500 de euro pentru 2022, urmând să analizeze plăţi similare pentru anul viitor.

Airbus plăteşte de asemenea un bonus de 1.490 de euro angajaţilor pentru ca aceştia să poată face faţă inflaţiei.

În Cehia, un sondaj recent realizat de compania de consultanţă RSM arată că 39% dintre companii intenţionează să crească în continuare salariile până la sfârşitul acestui an, notează Czech Radio.

Întrebaţi cât de mari vor fi majorările, 14% dintre companiile chestionate au indicat 2% până la 5%. Între timp, 7% dintre acestea au declarat că nu au în plan nicio majorare pentru anul acesta sau anul viitor.

Inflaţia din Cehia s-a situat la 15,1% în octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO