Business Internaţional

Companiile europene se instalează în Iran, sfidând politica americană

Companiile europene se instalează în Iran, sfidând...

Autor: Catalina Apostoiu

06.07.2017, 00:00 742

Iranul a realizat progrese în ultima săptămână în a-şi menţine poziţia nou câştigată în economia mondială, scrie Bloomberg. Gigantul francez din domeniul energiei Total şi producătorul auto german Volkswagen au anunţat acorduri de investiţii pe piaţa republicii islamice, primele astfel de acorduri care sunt finalizate de când Donald Trump a devenit preşedintele SUA, ameninţând să abandoneze acordul nuclear din 2015 care a pus capăt unui deceniu de sancţiuni împotriva Iranului. Investiţiile pun capăt speculaţiilor că noua politică externă a Americii va opri companiile occidentale de la a paria pe economia cu cel mai rapid ritm de creştere din Orientul Mijlociu. Acestea evidenţiază de asemenea divergenţele în creştere dintre Trump şi aliaţii europeni, care-l susţin pe preşedintele Hassan Rouhani chiar în condiţiile în care Casa Albă revizuieşte acordul la a cărui semnare acesta a contribuit. Cu cât relaţiile de business dintre Europa şi Iran se vor întări, cu atât Europa va fi mai puţin dispusă să-şi revizuiască relaţiile cu Rouhani, care este determinat să deschidă ţara în faţa investiţiilor străine. Dacă va dori să renunţe la acord, Trump va trebui să convingă Rusia, un aliat cheie al Iranului, şi China, care dezvoltă câmpuri gazeifere iraniene împreună cu Total şi companii locale.

Chiar dacă Washingtonul nu va putea renunţa la acord, antagonismul lui Trump faţă de Iran ar putea îngreuna eforturile companiilor de a găsi finanţare pentru proiecte. Din cauza sancţiunilor, băncile americane nu pot opera nici acum în Iran, restricţia extinzându-se la băncile europene cu expunere americană semnificativă.Investiţiile din Iran ìnu pot fi realizate cu dolari sau recurgând la bănci americane. Companiile vor avea nevoie în schimb să obţină finanţare din Asia sau de la băncile mijlocii din Europa, arată William Breeze, de la Herbert Smith Freehills. Pentru Total, riscurile merită asumate având în vedere posibilele câştiguri care putea fi obţinute de companie din semnarea unui acord pe 20 de ani.Producători auto, de aeronave şi medicamente sunt de asemenea dispuşi să rişte. Volkswagen, care a comercializat ultima dată autovehicule în Iran cu 17 ani în urmă, a semnat un acord cu un importator local. Producătorul francez Peugeot a fost primul care a reintrat pe piaţa iraniană anul trecut. Homayoun Falakshahi, analist la Wood MacKenzie, se aşteaptă ca încă patru sau cinci companii din domeniul energiei să încheie acorduri de investiţii pe această piaţă în următorul an. Royal Dutch Shell şi Eni sunt deja în discuţii pentru dezvoltarea de câmpuri la nivel local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO