Business Internaţional

Companiile farmaceutice, vedete la burse

22.07.2004, 00:00 17

Rezultatele companiilor din puternicul sector farmaceutic au fost, alaturi de unele grupuri din sectorul tehnologiei informatiei, cele ce au ajutat pietele europene sa evite un nou declin dramatic, relateaza Financial Times.
Dupa ce a scazut pana la 958,72 puncte, indicele FTSE Eurotop 300 a inregistrat ieri o crestere de aproape 0,25%, pana la 968,69 puncte.
Astfel, Roche Holding AG, cel mai mare producator din lume de medicamente pentru tratarea cancerului si de teste de diagnosticare, a anuntat dublarea profitului sau pe primul semestru al acestui an, pe fondul cererii mari pentru medicamentul Mabthera impotriva cancerului de sange si pentru medicamentul Pegasys inclus in tratamentul hepatitei C, relateaza Bloomberg News.
Profitul operational al companiei a crescut pana la 2,83 miliarde de franci elvetieni (2,27 miliarde de dolari), de la 1,44 miliarde de franci in perioada similara a anului trecut, a anuntat compania. Astfel, cresterea a depasit media asteptarilor a sapte analisti intervievati de Bloomberg News, ce era de 2,59 miliarde de franci.
Roche se bazeaza pe introducerea medicamentului Pegasys si pe lansarea viitoare a medicamentelor impotriva cancerului Avastin si Tarceva, dupa ce noua medicamente importante nu au inregistrat succesul asteptat sau au fost retrase de pe piata in perioada 1997-2000.
Rezultatele privitoare la profit exclud cifrele inregistrate de divizia de vitamine pe care Roche a vandut-o anul trecut companiei olandeze DSM NV si de divizia de produse de larg consum pentru sanatate pe care o va vinde companiei germane Bayer AG.
Roche a anuntat de asemenea ca si-a redus datoriile cu 4,1 miliarde de franci in primul semestru.
Vanzarile de medicamente au crescut cu 15% pana la 10,65 miliarde de franci, in timp ce vanzarile de teste de diagnosticare au inregistrat o crestere de 9% pana la 3,88 miliarde de franci.
Roche intentioneaza sa aloce 5 miliarde de franci pentru activitatile de cercetare anul acesta. Analistii si investitorii au aratat ca marjele companiei ar putea scadea in urma cresterii cheltuielilor pe cercetare si marketing. Roche a declarat ca se asteapta la o crestere de 26% a marjei profitului operational pana la sfarsitul acestui an.
Roche se bazeaza pe vanzarile de medicamente utilizate in tratarea cancerului, asteptandu-se la o dublare a volumului acestora, pana la 10 miliarde de franci pana in 2005. In februarie, Genentech Inc., in cadrul careia Roche detine un pachet majoritar, a castigat aprobarea autoritatilor americane pentru comercializarea medicamentului Avastin utilizat in tratarea cancerului de colon.
Directorul executiv al Roche, Frenz Humer, a declarat ca intentioneaza sa inceapa comercializarea Avastin-ului in Europa pana la inceputul anului 2005, asteptandu-se ca vanzarile sa depaseasca 2 miliarde de dolari pe an.
Humer s-a opus oricaror fuziuni majore in favoarea unor achizitionarii unor companii mai mici, chiar daca firma rivala Novartis AG a preluat un pachet de 33% in cadrul companiei Roche, iar companiile franceze producatoare de medicamente Aventis SA si Sanofi-Synthelabo SA au incheiat un acord de fuzionare, creand astfel al treilea mare producator din acest sector pe plan global.
Humer a declarat in repetate randuri ca o eventuala fuziune ar distruge activitatile de cercetare desfasurate de Roche.
Novartis, grupul farmaceutic elvetian, a lasat in urma recenta batalie pentru compania rivala Aventis, raportand o crestere de 19% a profiturilor inregistrate pe primul semestru, relateaza Financial Times.
Astfel, pe fondul cresterii vanzarilor de medicamente incluse in tratamentul cancerului si bolilor de inima, grupul a inregistrat pe primele sase luni ale acestui an o crestere a profitului net, pana la 2,84 miliarde de dolari, cu mult peste asteptarile analistilor.
Novartis a inceput discutiile cu Aventis la inceputul acestui an, desi grupul nu a lansat o oferta oficiala pentru grupul franco-german ce a fost in cele din urma achizitionat de Sanofi-Synthelabo,  in urma opozitiei guvernului francez.
Daniel Vasella, presedintele Novartis, a declarat ca grupul va continua sa analizeze alte oportunitati, insistand insa ca va incheia numai acorduri avantajoase pentru actionarii acestuia.
In timpul discutiilor cu Aventis, Novartis a aflat multe informatii despre pietele vaccinurilor si a medicamentelor pentru tratarea diabetului, a adaugat Vasella.
Vanzarile inregistrate de divizia de produse farmaceutice a grupului au inregistrat o crestere de 17% pana la 8,9 miliarde de dolari.
Principalul motor de crestere a fost Diovan, inclus in tratamentul hipertensiunii, ce a inregistrat o crestere de 30% a vanzarilor.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO