Business Internaţional

Companiile ruse vor asalta bursele in urmatorii doi ani

28.05.2007, 15:52 14

Numarul ofertelor publice lansate de companiile rusesti va creste simtitor in urmatorii doi ani, peste 70 de firme manifestandu-si intentia de a vinde actiuni pe pietele locale si internationale de capital.
Analistii estimeaza ca in acest an valoarea ofertelor publice provenite de la companiile ruse se va ridica la 30 de miliarde de dolari (22,3 mld. euro). La inceputul lunii mai, a doua mare banca din Rusia, VTB, a obtinut 8 miliarde de dolari (5,9 mld. euro) in cadrul celei mai mari oferte publice din 2007, scrie presa straina.
Companiile din Rusia au obtinut in 2007 circa 24,8 miliarde de dolari (18,5 mld. euro) din listari si oferte secundare, fata de 21,8 miliarde de dolari in 2006, iar ofertele programate pentru lunile viitoare vor aduce venituri suplimentare de 5,1-12,8 miliarde de dolari.
Pe de alta parte, guvernul rus a constituit un fond de stabilizare de peste 113 miliarde de dolari, din taxele de export platite de companiile petroliere, iar presedintele Vladimir Putin a sugerat utilizarea unei parti din sumele incasate pentru sustinerea dezvoltarii pietelor de capital.
Autoritatile ruse dau vina pe ofertele publice si pe creditele masive contractate de la bancile din Occident pentru generarea unor fluxuri de capital mai mari decat estimarile, fapt care a creat presiuni si mai mari asupra obiectivelor guvernamentale de reducere a inflatiei.
Cu toate acestea, cresterea economica din Rusia a sfidat opiniile criticilor care erau prea putin increzatori in cresterea investitiilor straine, dat fiind relatiile tensionate dintre Kremlin si Occident. In primul trimestru al anului, produsul intern brut al Rusiei a crescut cu 7,7%, in timp ce investitiile straine au avansat cu 150% fata de acelasi interval al anului trecut.
Obiectivele economice ale Rusiei depind in mare masura, asa cum a declarat German Gref, ministrul rus al comertului si dezvoltarii economice, de gradul de deschidere spre investitiile globale. Potrivit ministrului rus, aceasta este o strategie care a trecut de ordinea de zi a administratiei conduse de Putin.
"Dezvoltarea economica este posibila doar daca economia este deschisa investitiilor straine, in cadrul unui mediu investitional prielnic, unde este garantata siguranta drepturilor asupra proprietatii si stabilitatea la nivel macroeconomic", spune German Gef.
Avand in vedere ca guvernul rus nu isi poate permite sa lase inflatia sa atinga cote ridicate cu un an inaintea alegerilor nationale, banca centrala, care dispune doar de instrumente financiare slabe, este fortata sa permita aprecierea rublei. Consecintele acestei masuri monetare afecteaza competitivitatea industriei rusesti orientata in principal spre exporturi.
Anul trecut, 15 companii din Rusia au lansat oferte publice initiale in valoare de 16,7 miliarde de dolari, plasand astfel Rusia pe locul al cincilea, la nivel mondial, dupa numarul listarilor, si pe pozitia 13 in clasamentul capitalizarilor de piata, cu 1.322 miliarde de dolari. Principalul indice bursier din Rusia, RTS, a scazut cu 7% de la inceputul anului, respectiv cu 11% comparativ cu maximul atins in luna aprilie, in conditiile in care indicele MSCI al pietelor emergente, EMF, a urcat cu 11%.

Cele mai importante listari:
1996: VimpelCom (VIP ), al doilea operator de telefonie mobila din Rusia, a fost prima companie rusa listata pe o bursa internationala.
2005 (mai): Pyaterochka, cel mai mare lant de supermarketuri din Rusia, face o oferta publica de 598 milioane de dolari pe bursa londoneza.
2005 (iunie): Evraz, cel mai mare producator de otel al Rusiei, lanseaza o oferta publica de 600 de milioane de dolari pe Bursa de la Londra.
2006 (iunie): Rosneft Oil Company, companie petroliera detinuta de stat, strange 11,6 miliarde de dolari din oferta publica initiala.
2007 (mai): VTB, a doua banca din Rusia, vinde actiuni in valoare de 8 miliarde de dolari in cadrul celei mai mari oferte publice de anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO