Business Internaţional

Companiile ruse vor sa se listeze la Londra

22.04.2003, 00:00 9

Bursa de la Londra poarta  discutii cu 20 de companii rusesti pentru o posibila listare, portrivit presedintelui bursei pentru relatiile cu Rusia, citat de The Moscow Times.
"Am discutat cu peste 20 de companii rusesti care vor sa se listeze la bursa londoneza. O parte dintre aceste companii sunt gata sa se listeze in momentul in care conditiile de piata vor deveni mai favorabile, iar altele incearca sa-si adapteze sistemul intern pentru o listare internationala", a declarat Ramila Patel.
"Asa ca este dificil de spus cate exact se vor lista si cand. In schimb, sunt mult mai multe companii care intentioneaza sa vina la Londra pe termen lung ".
Patel nu a dat nume si a adaugat ca multe dintre aceste companii trebuie sa-si amelioreze calitatea conducerii, acesta fiind unul dintre factorii restrictvi cei mai importanti.
Listarea la o bursa straina va ajuta companiile rusesti sa evite lipsa de lichiditate de pe piata autohtona. Cerintele bursei londoneze cu privire la calitatea guverantei corporative ii linistesc pe investitorii straini, care cunosc genul de relatii obscure din economia Rusiei.
Pana acum, numai trei companii rusesti sunt listate la bursa de la Londra. Si toate sunt din domeniul energetic. Este vorba de Gazprom, Lukoil, care a fost listat anul trecut odata cu vanzarea unui pachet de actiuni de catre guvern, si de Tatneft.
Pe piata de actiuni de la New York (New York Stock Exchange - NYSE) sunt listate trei companii orientate catre piata de consum: Wimm-Bill-Dann, producator de sucuri si produse lactate, ultima companie rusesca privatizata, si companiile din sectorul de telecomunicatii Vimpelcom si Mobile TeleSystems.
Aproape toate companiile mari listate la bursa din Rusia si-au anuntat intentia de a se lista in straniatate, in Europa sau in Statele Unite. Printre acestea, United Heavy Machinery sau OMZ, a anuntat ca se gandeste mai serios la piata londoneza.
Alte companii care doresc sa se listeze la marile burse ale lumii sunt producatorul numarul doi din aluminiu din Rusia, Russian Aluminium, si grupul petrolier Yukos, care la finele saptamanii trecute a anuntat ca vrea sa se listeze la New York Stock Exchange, fie spre sfarsitul anului curent, fie anul viitor.
Miercurea trecuta, o firma mare din sectorul agricol din Rusia, Razgulai-Ukros, a anuntat ca intentioneaza sa se listeze in straniatate sau sa faca un transfer in bloc catre un investitor strategic. Firma a anuntat ca va lua decizia finala in mai. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO