Business Internaţional

Competitia dintre marile firme de avocatura, inexistenta la capitolul prime pentru asociati

07.12.2007, 15:05 18

O firma de avocatura, Cravath, Swaine & Moore, a anuntat luna trecuta ca va acorda prime speciale avocatilor asociati, cuprinse intre 10.000 si 50.000 de dolari, pe langa primele obisnuite de 35.000-60.000 de dolari, in functie de vechime.
Astfel, asociatii care lucreaza cu firma pentru al doilea an vor primi 225.000 de dolari in acest an, mai mult decat John Roberts Jr., seful Curtii Supreme de Justitie a Statelor Unite, care primeste 212.000 de dolari.
Cateva zile mai tarziu, majoritatea firmelor de avocatura au urmat exemplul Cravath. Aceasta mentalitate de turma pare absolut irationala, din punct de vedere economic, si nu pentru ca sumele oferite ar fi prea mari. Firmele de avocatura de top se copiaza una pe cealalta de ani intregi. Imediat ce una dintre ele majoreaza salariile asociatilor, celelalte ii urmeaza exemplul imediat. La prima vedere, pare logic ca firmele de avocatura sa incerce sa ofere pachete compensatorii similare. Acestea sunt nevoite sa lupte pentru oameni talentati, in special pentru absolventii scolilor de drept.
Intr-adevar, daca nu ar majora salariile sau primele, acestea ar fi probabil acuzate de a se fi pus de acord sa mentina costurile scazute. Totusi, mai exista vreun alt segment de business in care toti competitorii calculeaza salariile si primele aproape in mod identic?
Cele mai apropiate de segmentul firmelor de avocatura, bancile de investitii, isi platesc in mod tipic oamenii pe baza meritelor si soliditatii business-urilor lor, continuand sa fie competitive. Firmele de avocatura spun ca platesc prime pentru a ramane competitive, ceea ce este adevarat, dar numai pana la un punct. Nu se poate intampla ca o intreaga clasa de asociati de la Debevoise & Plimpton sa paraseasca firma pentru a se alatura firmei Cravath doar pentru ca aceasta din urma a majorat primele.
Mai intai, exista suficiente oferte de joburi. Apoi, Cravath nu ar dori sa angajeze toti asociatii Debevoise.
Problema isi poate avea originile in ciudata traditie a firmelor de avocatura de top de a plati aceeasi suma asociatilor de la acelasi nivel. In cazul unor firme, acelasi principiu se aplica si partenerilor, desi astfel de cazuri devin din ce in ce mai rare. Sustinatorii platilor egale spun ca un astfel de sistem impulsioneaza lucrul in echipa si previne resentimentele. Se mai intampla si altceva: a compara compensatiile acordate de firme devine un lucru atat de usor, incat firma care iese din tipar iese imediat in evidenta. In restul lumii, angajatorii platesc adesea salarii si prime diferite pentru aceeasi pozitie, incat nimeni nu stie cat primesc ceilalti si cu atat mai putin salariatii firmelor rivale.
Nu toate firmele copiaza, insa. Wachtell, Lipton, Rosen & Katz isi plateste de mult timp asociatii de aproape doua ori mai mult decat rata de pe piata, in parte pentru ca poate percepe clientilor mai mult decat piata. In general, calculele firmei se fac pe proiect, cum se intampla in cazul bancilor de investitii. Astfel, revenim la intrebarea initiala: de ce isi copiaza firmele de avocatura de top primele pentru asociati?
Mai exact, de ce si-ar majora o firma primele stiind ca rivalele ii vor urma imediat exemplul? Ce fel de avantaj competitiv se creeaza pentru firma care face primul pas? Procedura poate fi comparata cu "razboiul tarifelor" dintre companiile aeriene, acestea reducandu-si adesea preturile pe rute competitive obligandu-le pe celelalte sa-i urmeze exemplul. Spre deosebire de o companie aeriana, insa, o firma de avocatura nu poate spera sa-si elimine o rivala.
Procedura nu are legatura cu recrutarea. Primele sunt acordate celor care detin deja pozitii in cadrul firmelor. Evan Chesler, din cadrul Cravath, a declarat luna trecuta ca firma a dorit initial sa "multumeasca avocatilor sai pentru eforturile din acest an si pentru anul bun inregistrat".
Este un gand frumos, dar oarecum fals. Se pare ca in definitiv firmele de avocatura ofera prime similare pentru simplul drept de a se lauda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO