Business Internaţional

ConocoPhillips isi mareste la 10% participatia la Lukoil

04.10.2004, 00:00 13

ConocoPhillips se indreapta cu pasi mici, dar siguri, spre obtinerea unei participatii de 10% in cadrul companiei petroliere ruse, Lukoil. Astfel, Conoco a facut o noua oferta, pentru a achizitiona inca 2,4% din capitalul social al petrolierului, informeaza The Moscow Times.
Americanii de la ConocoPhillips  si-au anuntat oferta la doar o zi dupa ce a cumparat participatia statului rus in cadrul companie. Statul rus a vandut partea sa, reprezentand 7,59%, pentru care a incasat suma de 1,988 miliarde de dolari. Procesul a insemnat cea mai mare privatizare ruseasca din toate timpurile.
Potrivit declaratiilor lui James Mulva, directorul general de la Conoco Phillips, a treia companie petroliera din SUA urmareste sa isi creasca participatia la capitalul social al Lukoil pana la 20%, in urmatorii doi sau trei ani.
Oferta se refera la peste 20 de milioane de actiuni, cotate la 30,76 dolari per actiune, sau la 123, 04 dolari per ADR (American Depositary Receipt. Acestea sunt titluri financiare care corespund titlurilor autohtone pe piete financiare internationale).
Actiunile Lukoil s-au tranzactionat la un pret de peste 31 de dolari per actiune. Analistii au afirmat ca nu vor exista probleme in gasirea de vanzatori, chiar daca oferta lansata de Conoco se afla sub pietul pietei. "Probabil exista deja intelegeri cu potentialii vanzatori de pe piata", a spus Valery  Nesterov, analist pe probleme legate de petrol la compania ruseasca de consultanta Troika Dialog. "Si mai exista o clauza in oferta, care mentioneaza clar ca aceasta se poate prelungi daca scopul nu este atins imediat".
Ca un semn al faptului ca ar putea exista anumite acorduri stabilite cu mult inaintea lansarii ofertei, compania a precizat saptamana trecuta ca "toate actiunile  vor fi cumparate de pe piata la acelasi pret".
Intentia de a achizitiona noi pachete de actiuni a existat, cu siguranta, in planurile initiale ale companiei ConocoPhillips, sustine analistul Nesterov. "Probabil au ales sa se miste repede pentru a se asigura de numirea reprezentantilor proprii in consiliul director al Lukoil", a mai adaugat el. Investirea unui reprezentant Conoco este asteptata spre sfarsitul anului 2004.
Achizitia facuta de ConocoPhillips pune bazele a doua potentiale colaborari de tip joint-venture, una in Timan-Pechora, campurile de petrol din nord-vestul Rusiei si cealalta in Irak, unde un proiect al Lukoil a fost afectat anul trecut de invazia trupelor americane. Pe de alta parte, achizitia va permite companiei americane sa isi mareasca rezervele si productia de petrol cu 10%.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO