Business Internaţional

Context regional: ce urmează după Egipt?

Autor: Gabriel Razi

30.01.2011, 23:25 36

După ce preşedintele tunisian Zine El Abidine Ben Ali a fostnevoit să renunţe la putere şi să se refugieze în Arabia Saudită,iar mii de oameni protestează împotriva lui Hosni Mubarak pestrăzile din Cairo, tot mai mulţi analişti se întreabă ce se vaîntâmpla în continuare, dacă revoltele se vor propaga şi în altestate din regiune dominate de lideri autoritari.

Totuşi, multe voci susţin că este puţin probabil să sedeclanşeze un efect de domino similar celui din 1989 din Europa deEst care a dus la căderea comunismului, ca urmare a faptului căliderii forţelor de securitate sunt puternic implantaţi în aparatulde stat şi nu dau semne că ar putea trece foarte uşor de parteaprotestatarilor. Pe de altă parte, toate regimurile autoritare dinOrientul Mijlociu şi nordul Africii au dovedit intoleranţă faţă deorice iniţiativă de dizidenţă politică, repesiunile fiind defiecare dată dure.

Totuşi, liderii statelor mai mici din regiune, printre careKuwait sau Bahrain, care au contingente de opoziţie politică bineorganizate, au reuşit să îşi menţină puterea cu ajutorul unei gamelargi de beneficii sociale oferite populaţiei.

După căderea lui Ben Ali în Tunisia şi în urma revoltelor dinEgipt, liderul libian Muammar al-Gaddafi are toate motivele să seteamă că regimul său ar putea avea o soartă asemănătoare.

"Tunisia a dat modelul, însă dacă regimul de la Cairo va pica numai există cale de întoarcere. Egiptul este o putere regională,liderii de la Cairo participă frecvent ca invitaţi la întâlnirileG8", spune profesorul de geopolitică Silviu Neguţ.

Totuşi, Neguţ precizează că dominaţia de 41 de ani a lui Gaddafia fost mult mai blândă decât cea din Tunisia şi Egipt şi că acestaa folosit o parte din veniturile generate de petrol pentru a oferibeneficii sociale populaţiei.

"Libia are doar şase milioane de locuitori, iar aceştia suntmult mai uşor de ţinut în frâu. Gaddafi a ştiut să facă multelucruri pentru popor. Totuşi dacă va cădea Mubarak, o să cadă şiGaddafi", spune Neguţ.

Silviu Neguţ spune că există posibilitea instaurării unui regimfundamentalist islamic la Cairo, organizaţiile islamicefundamentaliste fiind bine organizate în Egipt.

"Pericolul este să vină un regim mult mai fundamentalist.Reprezentanţii fundamentalismului islamic sunt susţinuţi deOrientul Mijlociu şi în special de Iran. Când este înlăturat unconducător cei ce sunt mai bine organizaţi pun mâna pe putere, iarfundamentaliştii sunt bine organizaţi", precizează SilviuNeguţ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO