Business Internaţional

Continental intra in "clubul" DAX al celor mai importante companii

21.08.2003, 00:00 23



Actiunile Continental, al patrulea mare producator mondial de anvelope, au crescut in urma revenirii in indicele DAX, care include cele mai importante 30 de companii din Germania. Actiunea are loc dupa o pauza de sapte ani si va mari cererea de actiuni din fondurile indicelui.



Continental nu a mai fost inclusa in aceasta lista din 1996 si va lua locul MLP, cel mai mare serviciu independent de brokeraj al Germaniei, care este si cel mai mic membru al DAX, a declarat conducerea Deutsche Boerse dupa ce a revizuit lista cu membri. Manfred Wennemer, directorul general al Continental, se asteapta ca fondurile mobile ale indicelui sa aduca investitii in actiunile companiei pe care o conduce de aproximativ 100 de milioane de euro.



Actiunile Continental au castigat 54 de procente anul acesta, iar profitul a inregistrat sase trimestre consecutive de crestere, in ciuda scaderii cererii de autovehicule si camioane din SUA si Europa. Portofoliul de clienti ai companiei include nume precum Volkswagen si DaimlerChrysler. Productia s-a extins si catre tari ca Mexic, Rusia si Romania tocmai pentru a reduce costurile. Continental a inchis cinci fabrici in 2001. Actiunile companiei su sediul in Hanovra au crescut cu 58 de centi, fie 2,6%, pana la 23,10 euro la bursa din Frankfurt.



Optimism la Continental



Producatorul german de anvelope mizeaza pe o crestere a cererii de echipamente de siguranta electronica si de stabilitate pentru autovehicule, ceea ce ar trebui sa incurajeze castigurile. Anvelopele au reprezentat 42% din totalul vanzarilor pe primul semestru.



Valoare de piata a Continental a ajuns la 3,1 miliarde de euro, de la 1,3 miliarde de euro cat valora in septambrie 2001. Compania a avansat pe locul 27 din punctul de vedere a valorii de piata si pe locul 35 dupa volumul comercializat in iulie. T-Online International, cel mai mare operator european de servicii de internet, care a candidat pentru a deveni membru DAX a ocupat locul 28 ca valoare de piata si locul 32 in privinta volumului.



Mai multe anvelope



Continental a parasit grupul membrilor DAX in septembrie 1996, cand avea una din cele mai mici ponderi (0,5%) in cadrul indexului. Compania a fost atunci inlocuita de Munich Re, cel mai mare asigurator mondial.



Continental preconizeaza o valoare EBITDA de 700 de milioane de euro pentru anul acesta. Profitul calculat inainte de plata dobanzilor, taxelor si includerea cheltuielilor cu deprecierea si amortizarea a fost de 694 milioane de euro. Noile modele de autovehicule vor ajuta la cresterea profitului Continental. Din aceasta categorie de autovehicule fac parte seria 5 de la BMW, Signum de la Opel, precum si noua versiune a Fordului Focus.



Continental AG este prezent in Romania din 1999, an in care a infiintat societatea Continental Automotive Products SRL. In octombrie 2000, Continental a deschis la Timisoara o fabrica de anvelope, investitia totalizand 100 de milioane de euro. Fabrica de anvelope de la Timisoara a produs, in 2001, aproape 1,2 milioane de anvelope, iar anul trecut a ajuns la 4,6 milioane de unitati. Compania estimeaza, pentru anul 2003, ca va ajunge la capacitatea maxima de productie, de aproximativ 8 milioane de anvelope. Divizia grupului german va incepe, in acest an, un program de investitii care vizeaza cresterea capacitatii de productie la 10 milioane de anvelope pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO