Business Internaţional

Coroana slovaca va creste inaintea euro

29.11.2005, 18:08 15

Adoptarea de cAtre Slovacia a mecanismului ratei de schimb valutar, ERM-2, va permite coroanei sa se aprecieze, va proteja moneda de efectele negative externe si va diminua volatilitatea acesteia.

La sfarsitul saptamanii trecute, Slovacia a devenit prima tara mai marea din cele zece incluse in UE anul trecut care a trecut la ERM-2, pas premergator adoptarii euro.

Mecanismul vizeaza testarea stabilitatii monetare inaintea adoptarii monedei euro, programata de Slovacia in 2009. Guvernul a ales sa treaca la mecanismul ratelor de schimb inaintea primului semestru din 2006, data initial stabilita. Hotararea a fos luata cu scopul de a face koruna mai putin vulnerabila la fluctuatiile monetare inregistrate de alte tari din estul Europei. ERM-2 impune o modificare a cursului de maxim 15% fata de nivelul stabilit de banca centrala in urmatorii doi ani, fara deprecieri.

"Se pare ca autoritatile au profitat de acest moment in care coroana s-a distantat de influenta din regiune si s-a apreciat, pentru a intra in ERM-2", a declarat un analist.

Desi unii economisti considera ca Slovacia ar putea deveni membra a zonei euro inca din 2008, Ministerul Finantelor si banca centrala au anuntat ca vor mentine pentru moment tinta de adoptare a monedei unice.

"Prin decizia de intrare in ERM-2, riscurile privind influentarea pietei slovace de problemele interne ale statelor din regiune s-a redus semnificativ", a afirmat un alt analist.

De asemenea, analistii sunt de parere ca decizia de saptamana trecuta a diminuat riscul de volatilitate cu care

s-ar fi confruntat moneda slovaca in 2006, inainte de alegeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO