Business Internaţional

Credit Agricole i-a preluat pe grecii de la Emporiki Bank

09.08.2006, 18:19 24

Credit Agricole, cea mai mare banca de retail din Franta, si-a asigurat peste 70% din titlurile Emporiki, a cincea mare banca din Grecia, astfel ca a fost indeplinita principala conditie a ofertei de preluare a bancii elene, a declarat o sursa apropiata tranzactiei.
Banca franceza a conditionat finalizarea tranzactiei de obtinerea a minimum 40% din titlurile Emporiki pana la expirarea ofertei, pe 8 august.
"Credit Agricole a obtinut cu mult peste 40% din actiunile Emporiki", a declarat sursa.
Banca franceza a oferit initial 23,5 euro pentru fiecare titlu Emporiki, dar si-a imbunatatit oferta in numerar la 25 euro pe actiune, evaluand banca din Grecia la 3,3 miliarde de euro. Credit Agricole a ramas singurul ofertant pentru achizitia Emporiki, dupa ce Bank of Cyprus si-a retras oferta in luna iulie.
Credit Agricole detine in prezent 19,4% din Emporiki, obtinute prin cumpararea unei participatii de 9% in anul 2000 si prin achizitia de titluri Emporiki de pe piata bursiera la pretul de 25 de euro pe actiune, dupa lansarea ofertei de preluare. Guvernul din Grecia a acceptat sa vanda participatia de 11% pe care o detine in mod direct la Emporiki, trimitand un semnal fondurilor de pensii si agentiilor de stat, care controleaza circa 30% din titlurile bancii. Una dintre agentii a anuntat saptamana trecuta ca va vinde pachetul de actiuni detinute.
Guvernul Greciei a aratat ca prefera o oferta integral in numerar, intrucat intentioneaza sa utilizeze fondurile obtinute pentru plati in contul datoriei publice.
Cotatia titlurilor Emporiki depaseste de 18,94 ori profitul estimat pentru 2006, in conditiile in care raportul este de 15,81 in sectorul bancar european.
Emporiki Bank este prezenta si in tara noastra de aproximativ cinci ani si intentioneaza sa-si extinda numarul de sucursale din Bucuresti la 10, precum si sa deschida 20 de unitati noi in afara Capitalei. Emporiki detine in Romania active de putin peste 113 mil. euro.


Emporiki in Romania

Emporiki este prezenta pe piata romaneasca de cinci ani
Intentioneaza sa creasca numarul de sucursale din Bucuresti la 10
Emporiki detine in Romania active de aproximativ 113 milioane euro
In afara Bucurestiului, banca din Grecia vrea sa deschida 20 de sucursale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO