Business Internaţional

Credit Agricole se relanseaza in batalia pentru Lyonnais

09.12.2002, 00:00 21

A doua banca franceza, Credit Agricole, si-a consolidat pozitia in cadrul Credit Lyonnais, marindu-si participatia la 12,2%, de la 10,5%, intensificand lupta pentru controlul celei de-a sasea institutii financiare franceze.
Credit Lyonnais, cu o valoare de piata de 19,2 miliarde euro, a fost anuntat de Credit Agricole la sfarsitul saptamanii trecute de cresterea investitiei sale, spune purtatorul de cuvant Alan Berry. Competitia pentru controlul Credit Lyonnais se duce intre Credit Agricole si BNP Paribas, cea mai mare banca franceza, care detine 16,2% din actiunile Credit Lyonnais si a cerut aprobarea autoritatilor de reglementare pentru achizitionarea unui pachet "semnificativ".
"Batalia a inceput", comenteaza Jacques-Antoine Bretteil, care administreaza fonduri de 700 milioane dolari in cadrul International Capital Gestion.
Achizitionarea lui Credit Lyonnais ar aduce, pentru Credit Agricole sau BNP Paribas, 6 milioane de clienti bancari si peste 1.800 de filiale. In prezent, Credit Agricole are 22% din piata bancara cu clienti persoane fizice din Franta, iar BNP Paribas 8%.
Credit Lyonnais controleaza circa 7% din piata si este o achizitie atractiva, fiind printre putinele banci franceze listate la bursa. Un alt posibil candidat pentru preluarea bancii este Societe Generale, care, desi este mai mare decat Credit Lyonnais si BNP Paribas, a esuat sa cumpere compania acum trei ani, si acum detine 4,4% din actiunile Credit Lyonnais.
Actiunile Credit Lyonnais au crescut cu 41% in ultimele zece sedinte de tranzactionare.
BNP Paribas are nevoie de aprobarea autoritatilor de reglementare pentru a-si creste participatia la Credit Lyonnais peste 20% si conform normelor franceze trebuie sa formuleze o oferta de preluare atunci cand pachetul sau de actiuni depaseste 33%.
Miscarea are loc la scurt timp dupa ce Rene Carron a preluat conducerea Credit Agricole, dupa demisia lui Marc Bue. Acesta a fost nevoit sa plece tocmai pentru ca Agricole a fost invinsa de BNP in cadrul licitatiei pentru vanzarea pachetului de 10,9% detinut de guvern in cadrul Lyonnais. Analistii au apreciat ca Bue, care urma sa se pensioneze in mai, a consituit "cea mai slaba veriga" din randul directorilor executivi ai bancii, lasandu-l pe mai carismaticul Carron sa preia controlul.
Agricole a declarat ca demisia lui Bue, care nu a fost direct implicat in esuarea negocierilor cu Lyonnais, va duce la cresterea "unitatii" in interiorul grupului. Controlul asupra Credit Agricole este impartit intre 48 de banci mutuale din mai multe regiuni, cunoscute sub denumirea de "caisses regionales". Un analist din Paris a declarat "Asistam la o unificare a rolurilor politic si operational intr-o singura pozitie. In plina batalie, vor dispune de o perspectiva mai coerenta cu ajutorul careia la va fi mai usor sa negocieze cu Lyonnais".
Analistii au spus ca Carron va incerca prin noua sa pozitie sa profite de rivalitatile dintre Jean Peyrelevade, presedinte al Lyonnais si Michel Pebereau, presedinte al PNB si sa restabileasca Agricole in pozitia de partener strategic preferat al Lyonnais. In cadrul unui semnal incurajator pentru Agricole, Vincent Dutfoy, presedinte al asociatiei actionarilor Lyonnais, a declarat pentru Les Echos, ca membrii acesteia ar prefera un parteneriat cu Agricole, decat cu BNP. Angajatii detin  6,5% din Lyonnais, iar asociatia 5,2%.
Agricole a fost de multa vreme considerata drept preferata in ceea ce priveste achizitionarea pachetului detinut de guvern in cadrul Lyonnais, urmand sa negocieze o fuziune completa, insa negocierile exclusive au esuat dupa ce o oferta de cumparare a pachetului la un pret de 44 euro pe actiune a fost respinsa. Cand guvernul si-a pierdut rabdarea si a lansat o licitatie surpriza, Agricole a facut aceeasi oferta. Insa BNP a castigat in aceasta cursa cu  oferta agresiva de 58 de euro pe actiune.
Totusi, oficialii sectorului bancar francez nu au exclus faptul ca Agricole mai are inca sanse de a castiga controlul asupra acestei situatii. Aceasta inca detine un pachet de 10,5% in cadrul Lyonnais, iar IntesaBCI, partenerul sau italian, are un pachet de 3,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO