Business Internaţional

Cresc sperantele de redresare la nemti

30.07.2003, 00:00 13



La inceputul acestei saptamani au inceput sa apara semnale mai concrete de redresare ale economiei germane. Indicele Ifo al mediului de afaceri german, unul dintre cei mai urmariti indicatori ai perspectivelor de dezvoltare ale zonei euro, a inregistrat a treia crestere succesiva.



Oficiali ai guvernului german si lideri ai comunitatii de afaceri au salutat evolutia favorabila a indicelui Ifo, interpretandu-l ca pe un semnal de redresare al economiei care, in ultima vreme, a tot flirtat cu recesiunea.



"Indicele Ifo arata ca am depasit un prag important, mai ales comparativ cu situatia de acum patru-cinci luni", spune Neville Hill, economist la CSFB. "Trei cresteri succesive ale indicelui Ifo semnaleaza de cele mai multe ori ca valoarea sa va continua sa creasca. Intrebarea nu este daca va avea loc o redresare, ci care va fi forma pe care o va lua aceasta redresare", adauga Hill, citat de Financial Times.



Cresterea indicelui principal al institutului Ifo, la 89,2 puncte, de la 88,8 puncte inregistrate in luna iunie, se suprapune peste o alta crestere semnificativa a unui indicator de atitudine, calculat de insitutul ZEW, si vine dupa luni intregi de rapoarte care arata cresterea increderii consumatorilor.



Cele 7.000 de companii intervievate de Ifo si-au mentinut in mare parte, perspectiva negativa asupra situatiei afacerilor in momentul prezent, dar asteptarile lor privind climatul de afaceri de peste sase luni s-au ameliorat, stimulate de relaxarea fiscala anuntata si se semnalele de redresare a economiei americane. Nivelul asteptarilor companiilor reprezinta un element strategic al estimarii evolutiei productiei industriale si se afla acum la cel mai ridicat nivel din august 2002.



Planurile ambitioase de reforma ale guvernului german si accelerarea masurilor de reducere a fiscalitatii au ajutat la ameliorarea atitudinii depresive a consumatorilor si companiilor in cea mai mare economie a zonei euro.



"Ne aflam acum in situatia neobisnuita in care cererea interna se relanseaza, ajutata in parte de planurile de reforma ale guvernului, in vreme ce cererea externa (motorul traditional al dezvoltarii Germaniei) este afectata e evolutia ratei de schimb a monedei europene", spune Holger Schmieding, economist la Bank of America.



Totusi, sarbatorirea semnalelor pozitive a fost amanata deoarece analistii, inclusiv cei din cadrul institutului Ifo, au avertizat ca o redresare concreta macroeconomica nu se va materializa mai devreme de al patrulea trimestru al anului, si chiar atunci va fi de proportii modeste. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO