Business Internaţional

Cresterea economica din Europa de Est se va accelera in 2004

01.03.2004, 00:00 11



Cresterea economica a Europei de Est urmeaza sa se accelereze pana la circa 4,5% in 2004, in vreme ce expansiunea CSI risca sa se incetineasca la 5,7%, considera Comisia Economica pentru Europa a Natiunilor Unite (UNECE) in cel mai recent studiu al sau.



Majoritatea economiilor est-europene ar trebui sa inregistreze cresteri accelerate ale PIB in acest an, apreciaza UNECE, pe baza prognozei referitoare la consolidarea redresarii economice pe principala lor piata de export - Europa Occidentala.



Economia Romaniei ar putea inregistra o crestere de 5,5% in 2004, mai alerta decat cea de 4,9% din 2003, a indicat comisia, citand ca sursa statisticile nationale.



In acelasi timp, noile state membre ale UE vor beneficia de impactul pozitiv al aderarii asupra perceptiei companiilor si consumatorilor.



Cele mai multe state din Europa de Est asteapta o cerere mai solida la export in 2004 decat in ultimii doi ani, care va impulsiona activitatea economica interna, dar va favoriza si crearea unui tipar mai echilibrat al cresterii economice. Orientarea catre o expansiune a PIB impulsionata de exporturi, si nu de cererea interna, ca in prezent, ar trebui sa contribuie la reducerea deficitelor externe actuale, potrivit UNECE.



In Comunitatea Statelor Independente (CSI), temperarea cresterii economice in 2004 reflecta evolutia prognozata pentru cele mai mari economii ale regiunii. Activitatea economica din Rusia ar trebui sa ramana efervescenta in acest an, dar cresterea PIB risca sa se incetineasca usor, la 5-6%, influentata indeosebi de expansiunea mai moderata a sectorului petrolier. Un traseu similar vor urma si alte economii din CSI, dar, in ciuda acestei decelerari, cresterea productiei ar trebui sa ramana consistenta in regiune.



Desi scenariul cel mai probabil indica o relansare globala sustenabila pentru 2004, si continuarea sa in 2005, perspectivele economice pe termen scurt sunt amenintate de o serie de factori, cum ar fi amploarea deficitului de cont curent al SUA, care, alaturi de cea a deficitului bugetar, ar putea conduce la modificari bruste in directia fluxurilor de capital si accentua deprecierea dolarului. Mentinerea economiei Statelor Unite pe un trend ascendent ar avea un impact considerabil asupra cresterii economice din restul lumii.



De asemenea, exista temeri ca aprecierea continua a euro ar putea frana redresarea zonei euro, a carei economie a progresat cu numai 0,5% in 2003.



Cel mai serios risc extern pentru Europa de Est este cererea slaba din Europa Occidentala, care, daca nu se va ameliora, risca sa-i dezamageasca pe est-europenii care spera intr-o crestere viguroasa a exporturilor.



Dezechilibrele macroeconomice sunt o alta sursa de ingrijorare, membrii administratiilor nationale fiind tot mai presati sa corecteze importantele deficite ale balantelor de cont curent. De asemenea, este posibila adoptarea unor masuri mai restrictive in politica monetara. Pe termen scurt, astfel de actiuni risca sa aiba consecinte negative asupra activitatii economice din statele vizate, considera UNECE.



Anul 2003 a adus o crestere economica de 3,8% pentru Europa de Est, cu aproape 1% peste cea consemnata in urma cu un an. Majorarea s-a produs mai ales datorita relansarii celei mai mari economii din regiune, Polonia, dupa doi ani de stagnare.



CIS a inregistrat o crestere a PIB de 7,6% in 2003, devenind una dintre regiunile cu cea mai dinamica crestere din lume. Conditiile externe favorabile, ca scumpirea petrolului si gazelor, au fost insotite de relansarea solida a cererii interne, care semnaleaza ca reformele din aceste economii in tranzitie incep sa dea roade, a mai apreciat comisia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels