Business Internaţional

Criza băncilor italiene dă peste cap întregul sistemul financiar din Europa

Matteo Renzi, premierul italian. AFP/Mediafax Foto

Matteo Renzi, premierul italian. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

11.05.2016, 20:55 3301

Băncile italiene sunt supra­îndatorate, suferă de o toxiinfecţie gravă cu credite neperformante şi au fost prinse că şi-au minţit clienţii, oameni de rând, pentru a le lua banii.

The Guardian, o pu­blicaţie din Marea Britanie, crede că problemele ce dos­pesc fără zgomot în sistemul bancar italian se pot trans­forma într-un pericol mai mare pentru Europa decât Brexitul sau chiar Grexitul.

Creditele toxice brute – sau „sofferenze”, acele îm­prumuturi care probabil nu vor fi rambursate niciodată - din portofoliile băncilor ita­liene au crescut de la 196 mi­liarde de euro în februarie la 197 miliarde de euro în martie, potrivit Reuters.

Sistemul are credite ne­performante, cu întârzieri la plată, de 360 mld. euro. La opt ani de la izbucnirea cri­zei financiare mondiale, Italia are de luat decizii care „vor influenţa nu doar vii­torul sistemului bancar italian, dar şi pe al celui eu­ropean“, preconi­zează ana­liştii băncii Be­renberg. Scan­dalurile, re­putaţia pătată, do­bânzile negative, re­zul­tatele finan­ciare slabe fac ca în general 2016 să fie un un an dur pentru băncile euro­pene (inclusiv pentru Be­ren­berg, una dintre cele mai vechi bănci germane, dar a cărei reputaţie este afec­tată de scandalul de eva­ziune fiscală Panama Pa­pers).

Un indice al acţiunilor unui număr de 600 de bănci europene a scăzut cu 22% de la începutul anului, semn că investitorii se feresc de bănci. Indicele băncilor ita­liene s-a retras cu 35%. Acţiunile UniCredit, cea mai mare bancă italiană, s-au prăbuşit cu 40%.

Pentru un plan de sal­vare, Matteo Renzi s-a ins­pi­rat din mitologia greacă. Un fond de 4,25 mld. euro creat pentru asistarea fi­nanciară a băncilor cu pro­bleme a primit numele Atlante, de la Atlas, zeul condamnat să poarte cerul pe umerii săi. Numele în sine arată munca herculeană a acestuia. Italia are peste 500 de bănci şi mai multe su­cursale bancare decât res­tau­rante. Italia este a treia economie ca mărime a zonei euro şi a rămas în urmă cu revenirea eco­nomică.

Mediul de afaceri pentru bănci este îngreunat şi de politica monetară a BCE, care a dus dobânzile la cele mai mici niveluri din istorie.

Împrumuturile cu probleme reprezintă 18% din credite, de trei ori media din UE. Spre deosebire de crizele care au lovit Spania şi Irlanda, situaţia nu are drept cauză o febră a creditării pentru doparea unei bule imobiliare, ci neadaptarea la condiţiile dificile de afaceri, accentuate de anemia economiei.

Pentru că a aşteptat prea mult, Italiei îi este greu să copieze soluţia Spaniei, care în 2012 şi-a creat o bancă rea (bad bank) pentru administrarea creditelor imobiliare toxice. Între timp, UE a schimbat regulile privind ajutorul de stat.

„Acum sunt reguli UE mai stricte, în care achiziţiile de credite neperformante de către o entitate publică ar declanşa un <<bail-in oneros>> al creditorilor băncii”, explică Federico Santi, analist la Eurasia Group.

Aceste reguli noi cer deţinătorilor de obligaţiuni şi, mai important, deponenţilor, să-şi asume 8% din pasive înainte ca orice fond guvernamental să poată fi folosit pentru salvarea băncilor printr-un bail-in, scopul fiind evitarea folosirii banilor din buget. Punerea la plată a deponenţilor poate echivala cu un dezastru politic pentru orice guvern. Chiar înainte de Crăciun, şi înainte de schimbarea regulilor UE, Italia a acţionat pentru a evita ca deponenţii băncilor Banca Etruria, Banca Marche, CariFerrara şi CariChieti să fie obligaţi să suporte pierderi. În schimb au fost puşi la plată creditori, deţinători de obligaţiuni – clienţi de retail, oameni simpli care şi-au investit economiile în titluri vândute lor de bănci. Reacţia acestor persoane a fost dură. Premierul Renzi a fost acuzat că a executat un „suicid la nivel de stat” când un pensionar care a pierdut 110.000 de euro în obligaţiuni vândute de Banca Etrutia s-a sinucis.

Renzi a decis să atace problema pe trei direcţii: fondul de rezervă Atlante, care poate cumpăra şi datorii cu probleme, un plan care permite băncilor să împacheteze credite neperformante în obligaţiuni garantate de stat (aceasta pentru a atrage cumpărători), şi grăbirea procesului de repunere în proprietate, care în prezent poate dura şi 15 ani.

Primul test al Atlante a fost săptămâna trecută, când a fost forţat să care o povară mai mare decât s-a anticipat preluând controlul Popolare di Vicenza, a opta bancă în funcţie de mărime din Italia. O majorare de capital de 1,5 miliarde de euro executată Vicenza prin vânzare de acţiuni s-a soldat cu eşec din cauza neparticipării investitorilor. Atlante a intervenit pentru ca Unicredit să nu fie nevoită să plătească singură totul. Unicredit era aşteptată să garanteze majorarea de capital. „Instituţia bancară care a garantat iniţial emisiunea ar fi fost nevoită să consolideze  Vicenza sau, mai grav, am fi avut un bail-in”, spune Filippo Alloatti, analist la Hermes.

Unicredit a contribuit cu 800 de milioane de euro la Atlante. Profitul net al băncii s-a redus cu o cincime la începutul acestui an din cauza costurilor de restructurare din Italia şi Austria, notează Financial Times.

Legat de felul în care clienţii de retail, deponenţii mărunţi, au ajuns să fie creditorii băncilor italiene cu probleme, o anchetă a găsit că managementul de top al Banca Etruria a instruit personalul să vândă clienţilor obligaţiuni riscante, de rang inferior. Titlurile le-au fost recomandate ca fiind active sigure, aşa cum sunt obligaţiunile obişnuite şi titlurile de trezorerie, scrie Corriere della Sera. Ancheta se concentrează pe doi executivi. Dovezile au fost găsite în emailuri trimise de aceşti executivi managerilor de sucursale. Banca a recurs la o astfel de tactică pentru că avea mare nevoie de capital. Corriere della Sera scrie că această nevoie de bani a fost rezultatul managementului dezastruos din partea diferitelor boarduri, prin care s-a perindat şi Pierluigi Boschi, tatăl ministrului reformelor Maria Elena Boschi.

Noul ministru de finanţe Pier Carlo Padoan a recunoscut că bănci precum Banca Etruria nu au făcut clar deponenţilor că obligaţiunile erau mai riscante decât depozitele .

Băncile sunt o problemă foarte sensibilă pentru guvernul italian doarece sunt creditori importanţi ai statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO