Business Internaţional

Criza de pe piaţa imobiliară ţine încă îngenuncheată economia Spaniei

Criza de pe piaţa imobiliară ţine încă îngenuncheată economia Spaniei

Editorialistul FT Wolfgang Munchau: „Cum îşi poate reveni economia spaniolă dacă sectorul public şi cel privat încearcă să scape în acelaşi timp de povara datoriei?“

Autor: Bogdan Cojocaru

21.03.2012, 00:02 326

Preţurile locuinţelor din Spania, a cincea economie ca mărime din UE, au scăzut în ultimul trimestru al anului trecut cu cel mai rapid ritm de după cel puţin 2007, semn că implozia pieţei imobiliare va continua să preseze economia spaniolă, pentru care anul acesta al putea fi al treilea de recesiune de după 2009, scrie The Wall Street Journal.

Preţurile locuinţelor s-au redus în medie cu 11,2% în ultimele trei luni ale anului trecut, comparativ cu perioada similară din 2010, faţă de o scădere de 7,4% în al treilea trimestru. Declinul este cel mai abrupt de când institutul de statistică spaniol a lansat indicele preţurilor imobiliare în 2007, anul de vârf al boomului imobiliar.

Scăderea ar putea fi un semnal că preţurile imobiliare suferă o corecţie similară celei înregistrate în SUA după criza financiară din 2008 şi că ar putea scădea în continuare, notează publicaţia americană.

Editorialistul de la Financial Times Wolfgang Munchau atrage atenţia că spargerea bulei imobiliare din Spania a fost mult mai extremă decât în alte cazuri. Cu toate acestea, preţurile s-au redus doar cu o cincime. După estimările sale, preţurile sunt abia la jumătatea drumului ajustării şi în cele din urmă vor ajunge la nivelurile înregistrate spre sfârşitul anilor 1990.

Munchau aminteşte că guvernul spaniol a forţat băncile de economii să diminueze cu 50 miliarde euro valoarea portofoliului imobiliar anul acesta, însă reducerea este doar o parte mică din ceea ce este necesar pentru a amortiza declinul pieţei imobiliare anticipat de el.

"Oficialii estimează scăderi domoale ale preţurilor şi revenirea rapidă a economiei, însă ambele premise sunt iluzorii. Cum îşi poate reveni economia spaniolă dacă sectorul public şi cel privat încearcă să scape în acelaşi timp de povara datoriei?", se întreabă Munchau.

Editorialistul recomandă ca, în cazul Spaniei, ajustarea să se facă printr-un program pe trei-cinci ani care să forţeze sectorul privat să reducă gradul de îndatorare, sprijinit prin deficite robuste în sectorul public, dar şi de reforme economice. Gradul de îndatorare al sectorului public ar urma să fie redus, de asemenea, dar după ce programul destinat sectorului privat este finalizat. O astfel de abordare ar accelera ajustarea, spune Munchau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO