Business Internaţional

Criza din Grecia, prin ochii unui student elen în România: Oamenii îşi caută de lucru în alte ţări. Restul se roagă la Dumnezeu

Criza din Grecia, prin ochii unui student elen în România: Oamenii îşi caută de lucru în alte ţări. Restul se roagă la Dumnezeu

Autor: Catalin Hopulele

07.07.2015, 16:25 2975

La Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa“ din Iaşi învaţă aproximativ 100 de studenţi greci. Cei mai mulţi dintre ei spun că poporul grec ar fi trebuit să accepte măsurile impuse de Uniunea Europeană şi că le este teamă să se întoarcă acasă în această vacanţă.

Goulios Vasileios este student în anul al cincilea la Facultatea de Medicină Generală a UMF Iaşi. Locuieşte în oraşul Kastoria şi a ales să urmeze studiile la Iaşi pentru că în Grecia taxele de şcolarizare sunt foarte mari.

Acesta explică faptul că ţara sa trece de mai mulţi ani printr-o situaţia grea atât din punct de vedere economic, cât şi politic. El spune că salariile părinţilor săi au scăzut simţitor faţă de anii trecuţi şi că aceştia fac eforturi pentru a-l susţine la studii.

”În oraşul meu, dar şi în toată ţara, există mulţi şomeri şi multe persoane în vârstă care nu pot ieşi la pensie. Multe familii trăiesc cu pensia bunicilor, care nu le ajunge pentru cheltuielile zilnice importante, măcar pentru facturi. Oamenii sunt speriaţi şi îşi caută de lucru în străinătate, în timp ce restul se roagă la Dumnezeu“, povesteşte Goulios.

El spune că această criză se resimte încă din urmă cu cinci ani, de când a început să scadă inclusiv ”calitatea serviciilor de sănătate“.

”Vorbind cu colegii mei greci am ajuns la concluzia că şi eu sunt speriaţi şi au aceeaşi părere ca mine. Fiindcă tranzacţiile din sistemul bancar sunt realizate cu dificultate nu avem bani suficienţi şi trebuie să facem economie“, a mai spus studentul.

El consideră că grecii ar fi trebuit să voteze pentru menţinerea acordului cu Uniunea Europeană şi că în ţară este nevoie de ”tăieturi adânci” în sectorul public şi de acordarea unor stimulente pentru dezvoltarea afacerilor private.

”La nivel politic, primul ministru a arătat că nu are putere de management financiar şi politic pentru Grecia“, crede Goulios, care mai spune că după terminarea facultăţii, indiferent de cât de grele vor fi condiţiile din ţara sa, se va întoarce şi va profesa ca medic în oraşul natal.

Şi Stavroula Papaeleftheriou spune că frica este sentimentul cel mai puternic pe care-l resimt studenţii din Iaşi cu privire la situaţia din Grecia.

El studiază la UMF în anul al treilea, la Facultatea de Medicină Generală, pe linia de predare în limba engleză, şi spune că s-a hotărât să vină în România din aceleaşi motive ca Goulios - taxele mici de şcoalizare şi costul redus al vieţii.

”Este o experienţă extraordinară să vin şi să învăţ la Iaşi. Am un văr care studiază medicina în Grecia şi care mi-a spus că din cauza crizei nu are posibilitatea de a face cercetare în universitate“, povesteşte Stavroula.

Părinţii acesteia trăiesc şi lucrează în insula Lesbos, unde tatăl ei este măcelar. Ea spune că toţi sunt îngrijoraţi şi că deciziile care vor fi luate acum în Grecia le va schimba toată viaţa.

”Această decizie ne va schimba toată viaţa. Voi termina studiile la universitate şi apoi ce voi face? Voi sta degeaba? Care va fi rolul studiilor făcute? Tuturor le este frică, nu sunt fericiţi. Presa suprareacţionează la unele lucruri şi pe altele le ascund“, spune tânăra, care crede că problema cea mai mare este aceea a informării.

”Sunt mulţi oameni care nu conştientizează situaţia gravă prin care trece ţara şi care nu sunt informaţi despre ceea ce se întâmplă. Şi ei trebuie să ştie, este vorba de ţara noastră, de viitorul ei”, mai spune fata.

Aceasta consideră că sistemul din Grecia este unul ”prost gândit”, fiindcă oamenii primesc un salariu întreg şi trebuie să îşi plătească apoi de unii singuri taxele, care nu sunt oprite automat din venituri. ”Am discutat şi cu colegii mei de la Iaşi, iar mie mi se pare că avem această problemă fiindcă oamenii nu îşi plătesc taxele. Unii dintre colegi îmi spun că oameni fac bine, că sunt banii lor şi trebuie să îi păstreze pentru ei, dar din cauza acestor idei nu avansăm în Grecia deloc“, mai spune Stravroula, care îşi aminteşte că în Grecia au mai fost momente grele şi în anii trecut, când în oraşele mari, precum Atena sau Salonic, nu mai exista mâncare în supermarketuri.

Însă acum, această criză a ajuns şi în zonele rurale, iar oamenii încep să fie mai cumpătaţi. ”Oamenii sunt atenţi la ce cumpără, nu se deplasează cu maşinile ca să nu îşi plătească benzina. Văzând cum este afectată ţara ne dăm seama cât de gravă este situaţia în Grecia acum“, adaugă Stavroula.

Ea se teme să meargă în această vacanţă acasă şi este hotărâtă ca după ce va termina Medicina la Iaşi să meargă la rezidenţiat în Germania şi să revină în Grecia abia peste zece ani.

AFACERI DE LA ZERO