Anul trecut, pentru a împiedica ieşirea ţării de sub sfera de influenţă rusească, Rusia a interzis importurile de vinuri moldoveneşti invocând motive de siguranţă alimentară, în condiţiile în care Rusia era cea mai mare piaţă pentru aceste produse. Între timp, în ţara vecină Ucraina a izbucnit o criză politică şi socială alimentă, spun statele occidentale, de Rusia.
„Aceasta ne ajută. Înainte, nimeni nu ştia că există o ţară numită Moldova. Acum ştiu, şi ştiu şi unde este. Lângă Ucraina!“, a explicat Andrian Davidescu, director comercial al Vinăriei din Vale, un producător de vinuri.
Un număr de 13 producători de vinuri de top moldoveneşti au ales exact aceste vremuri pentru a-şi promova produsele, despre care cunoscătorii spun că au devenit de o calitate mai bună în ultimii ani, în faţa importatorilor americani. Recent, ei au organizat un eveniment de degustare la Washington. Pe fiecare masă era un semn pe care scria: „Caut importator“. Următorul oraş vizitat este New York.
„Perspectivele pentru vinurile albe, seci şi aromate sunt fantastice“, spune Christy Canterbury, un expert în vinuri newyorkez.
Moldova a depăşit obstacolul reputaţiei de fost stat sovietic, „înapoiat şi care nu ştie ce face“ de care s-au lovit alte ţări. Producătorii moldoveni de vinuri folosec tehnologie modernă, iar „originea este excelentă“. Pentru Moldova, vinurile sunt o problemă de viaţă şi de moarte economică. Moldova este o ţară cu doar 3,6 milioane de locuitori şi cu toate acestea ocupă locul 14 în topul producătorilor de vin, chiar în spatele Braziliei, o ţară uriaşă.
Potrivit lui Canterbury, aproximativ un sfert din populaţia ţării munceşte, direct sau indirect, în industria vinului. Moldova are cel mai mare depozit natural de vinuri din lume, o reţea de tuneluri subterane de 200 km.