Business Internaţional

Criza financiara incepe sa se rasfranga si asupra locuitorilor cartierelor de lux din New York

Criza financiara incepe sa se rasfranga si asupra locuitorilor cartierelor de lux din New York

Pretul mediu al unei locuinte din Greenwich, cartierul rezidential de lux unde locuiesc cei mai importanti bancheri si traderi de pe Wall Street, este de 2,8 mil. dolari (1,8 mil. euro)

04.06.2008, 21:55 12

Sylwester Lemanski a fost foarte aproape sa vanda un Lamborghini de 400.000 de dolari unui bancher de pe Wall Street. Masina intrase in atentia bancherului cu mult timp inainte, toate preferintele acestuia fiind inregistrate de catre reprezentanta de vanzari pe care Lemanski o conduce, scrie Los Angeles Times. Urmatorul pas al tranzactiei ar fi constat in semnarea actelor de achizitionare.
Dar odata cu inrautatirea conditiilor de pe piata financiara, in luna martie, clientul a inceput sa simta din ce in ce mai mult presiunea crizei. Iar in acel moment Lemanski a inteles ca afacerea nu mai avea cum sa fie perfectata.
"Dupa o anumita perioada de pauza suni si intrebi daca afacerea ramane sau nu in picioare", a declarat Lemanski, adaugand ca in momentul in care si-a sunat clientul acesta nu a putut da un raspuns pozitiv, invocand ca tot ceea ce se intampla pe segmentul investitiilor bancare il impiedica sa incheie tranzactia.
Iar in momentul in care presiunile financiare incep sa fie resimtite in cartierul Greenwich, nu poti sa nu fi ingrijorat in momentul in care te gandesti la viitor. Enclava luxoasa aflata la nord de New York este casa a mii de manageri de fonduri de hedging si bancheri de investitii, fiind situata mult peste cartierele selecte ale metropolei americane, cum ar fi Scarsdale sau Chappaqua.
Dar, la fel ca in majoritatea locurilor din Statele Unite, piata imobiliara din aceasta zona a New York-ului a intrat in declin odata cu declansarea crizei pietei de creditare. In acelasi timp, proprietarii magazinelor luxoase de pe Greenwich Avenue au incepu sa se planga de o incetinire a ritmului vanzarilor, observand ca oamenii din zona frecventeaza mai rar magazinele si au devenit brusc interesati de pretul unui anumit articol.
Totul e relativ, desigur. Pretul mediu al unei locuinte in aceasta zona este de 2,8 mil. dolari (1,8 mil. euro), iar chiriile pentru spatii comerciale depasesc uneori chiar si nivelul inregistrat in Manhattan.
Venitul mediu pe familie inregistrat anul trecut in Greenwich a fost de 115.644 dolari (74.650 de euro), comparativ cu 49.314 dolari (31.832 euro) cat este media pentru o familie americana.
"Majoritatea americanilor si-ar dori sa aiba problemele pe care le au cei din Greenwich", a declarat Edward Deak, profesor de economie la Fairfield University. "Dar nici macar Greenwich nu este imun la problemele mult mai grave pe care acestia le au de infruntat", a adaugat el.
In acelasi timp, presiunile care actioneaza asupra celor din Greenwich sunt resimtite foarte bine de catre reprezentantii PetitPatapon, un magazin de haine pentru copii care practica preturi extrem de piperate.
"Jumatate din timp pur si simplu stam si ne plictisim, asteptand ca oamenii sa apara", spune Nancy Harper, managerul magazinului. "Am mers in toate celelalte magazine din zona si nici unul nu pare sa o duca mai bine de atat", a adaugat ea.
Chiar si retailerii care o duc ceva mai bine ca anul trecut spun ca se simte o anumita schimbare.
"In momemntul in care un client vine in magazin discutia nu trece, sa zicem, mai departe de: tocmai am fost la statia de alimetare, ceea ce m-a costat inca 80 de dolari", spune John Ehrlich, proprietarul Federalist, un magazin care vinde copii fabricate manual ale unor piese de mobilier si accesorii din secolul XVIII. "Oamenii de aici sunt foarte sensibili la ceea ce se intampla in acest moment cu economia", a adaugat el.
Ehrlich, care locuieste in Greenwich de 14 ani, spune ca nu-si aminteste ca oamenii sa fi fost vreodata atat de pesimisti. Iar principala cauza a acestei situatii este reprezentata de panica care a lovit Wall Streetul. Titanii fondurilor de hedging nu duc inca lipsa banilor, insa panica este mai acuta in randul bancherilor si traderilor aflati pe pozitii inferioare si care se tem ca si-ar putea pierde slujbele. De exemplu, banca elvetiana UBS, care detine o filiala puternica la New York, a anuntat recent ca intentioneaza sa concedieze 5.500 de angajati din intreaga lume ca urmare a turbulentelor de pe piata financiara.
"Am foarte multi clienti care lucreaza pe Wall Street, si acestia vorbesc despre prieteni de-ai lor care si-au pierdut slujbele sau care nu si-au mai primit bonusurile. Iar o parte a acestora chiar parasesc Greenwichul", a mentionat Ehrlich.
Piata imobiliara din Greenwich are de asemenea de suferit. Vanzarile de locuinte au coborat cu 37% in primul trimestru, iar pretul mediu a inregistrat o scadere de 3%, potrivit datelor Prudential Connecticut Realty. Preturile locuintelor de peste 2 milioane de dolari au inregistrat o crestere de 20%, insa cele care nu trec de acest nivel au avut un declin de peste 10%.
Piata imobiliara comerciala din zona ramane insa intr-o forma foarte buna, chiar daca viitorul este oarecum incert, spune Jim Fargan de la firma de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.
Mai mult, in ciuda bancherului care a renuntat la Lamborghini, Lemanski si ceilalti dealeri au inca suficienti clienti. El spune ca reprezentanta Audi, pe care tot firma sa o detine, nu a inregistrat deloc o scadere a volumului de vanzari. "Inca vindem cate o masina pe zi", a mentionat Lemanski, adaugand ca in cazul Porsche nu s-a inregistrat decat un declin minor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO