Business Internaţional

Cu pasi mici, Banca Centrala a SUA face dolarul tot mai scump

24.03.2005, 00:00 26

Banca Centrala a Statelor Unite (Federal Reserve) a majorat rata dobanzii pe termen scurt cu un sfert de punct procentual, sustinand ca va continua sa opereze majorari in acelasi ritm "moderat". In acelasi timp, insa, Fed s-a aratat mai ingrijorata in legatura cu evolutia ratei inflatiei, relateaza CNN Money.

Majorarea este a saptea in ultimul an, ridicand rata de referinta (rata dobanzii la creditele interbancare overnight) pana la 2,75% de la 2,5%, cel mai ridicat nivel de dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.


Spre deosebire de declaratiile anterioare, de data aceasta banca a atras atentia asupra existentei unor presiuni inflationiste in crestere in afara celor direct legate de recentele cresteri ale preturilor la petrol.


Desi nu a renuntat in intregime la termenul de "moderat", banca centrala americana a indicat o crestere mai semnificativa a preturilor in ultimele luni, semn ca presedintele Fed Alan Greenspan si alti strategi ai bancii sunt ingrijorati in legatura cu nivelul extrem de ridicat al preturilor la petrol si cu alte presiuni de ordin inflationist.


Actiunile si obligatiunile s-au depreciat ca urmare a declaratiei Fed.


"Desi asteptarile legate de evolutia pe termen lung a inflatiei continua sa indice un nivel mediu, cresterile de preturi au devenit mai evidente in ultimele luni", au comentat oficialii bancii. Banca a adaugat ca "totusi, cresterea preturilor la energie nu a trecut inca in preturile la consum".


"Banca a reusit sa-si mentina in declaratii aproximativ aceleasi cuvinte, insa ne-a transmis in acelasi timp mesajul ca desi in prezent nu este necesara o schimbare de ritm, aceasta nu ar ezita sa majoreze ratele cu o jumatate de punct daca ar fi nevoita sa procedeze in acest fel", arata Steve Van Order, strateg in cadrul firmei Calvert Asset Management.


 


Reactia Wall Street, nu tocmai buna


Cotatiile actiunilor au inregistrat scaderi dramatice, iar titlurile de trezorerie s-au inscris pe aceeasi tendinta, impingand randamentul emisiunii cu scadenta la 10 ani de la 4,48%, inainte de anuntul Fed, la 4,62% dupa anunt, cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni.


David Kelly, consilier economic in cadrul Putnam Investments, spune ca desi banca centrala a mentinut termenul "moderat" in declaratia sa, aceasta a indicat ca este mai ingrijorata in legatura cu inflatia, dar ca piata nu ar trebui sa se teama de majorari mai agresive ale ratelor dobanzii.


Traderii par sa conteze pe o noua majorare de un sfert de punct in mai si inca una catre sfarsitul lunii iunie.


Privind in perspectiva, Van Order considera ca Fed-ul va continua sa majoreze ratele in acelasi timp pe parcursul intregului an, iar in acest caz rata ar ajunge la 4,25 % la sfarsitul anului 2005, un nivel considerat de multi observatori drept nivelul "neutru" cautat indelung de Fed, nivel ce ar trebui sa impulsioneze cresterea economica, mentinand in acelasi timp inflatia sub control.


Totusi, inflatia ramane un risc real si din acest motiv toate datele economice din urmatoarele cateva luni vor fi analizate cu foarte multa atentie.


Banca Angliei a decis in schimb sa-si mentina rata de referinta neschimbata, la 4,75% in aceasta luna, desi membrii Comitetului pentru politica monetara au avut pareri diferite legate de "volumul de dovezi suplimentare de care ar avea nevoie pentru a justifica o majorare a ratei", arata Bloomberg News.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO