Business Internaţional

Culmea libertatii financiare: bate-ti propria moneda

12.02.2003, 00:00 25

Exista inca locuri in zona euro unde te poti tunde, inchiria o masina sau face rezervari pentru vacanta fara a plati in euro.
La peste 100 de magazine din Olanda, plata se poate face in raam, o moneda inventata de un maestru al meditatiei transcedentale si prieten al trupei The Beatles, pe nume Maharishi Mahesh Yogi.
Totusi, conform Bancii Centrale Olandeze (DNB), singura institutie autorizata sa emita moneda, aceasta este o afacere riscanta. Banca a publicat o declaratie de presa avertizand publicul ca este posibil ca tranzactiile incheiate in raam sa nu fie acoperite in euro, adaugand ca nu este convinsa ca au fost luate suficiente masuri de protectie impotriva cazurilor de contrafacere. Banca a negat in acelasi timp declaratia maharish-ului, care sustine ca banca centrala a autorizat emisiunea respectiva.
Johan Enschede, care a produs bancnote euro pentru olandezi si a imprimat moneda de schimb pentru statul olandez din momentul introducerii bancnotelor in Olanda in anul 1814, a emis mai multe milioane de bancnote raam, viu colorate, de trei valori, avand o valoare totala de 32 milioane de raam, valoare care, in raport cu rata de schimb a maharishi-ului, se ridica la 320 milioane de euro.
Bancnotele se pot schimba in euro la o rata de schimb de un raam la 10 euro la o filiala a Fortis Bank, institutia financiara belgo-olandeza, din orasul olandez Roermond, in apropierea granitei cu Germania.
Totusi, conform prospectului emis de Maharishi Global Development Fund, care se infatiseaza ca fiind o corporatie non-profit cu sediul in Statele Unite, incluzand active nete in valoare de 250 milioane de dolari, emisiunea este limitata la 1 milion de euro. Numai aceasta suma a fost depusa de maharishi la filiala din Roermond.
Banca centrala si-a exprimat in acelasi timp unele temeri legate de activitatea bancii Fortis care nu percepe nici un comision pentru schimbul bancnotelor raam, dar care a avut de castigat dupa ce a ajutat la elaborarea prospectului. Gurul este unul din clientii filialei din Roermond.
Acesta locuieste in satul din apropiere, numit Vlodrop, cu o populatie de aproximativ 3000 de locuitori. Satul a fost numit de mistic "capitala internationala a pacii mondiale".
Gurul a achizitionat si doua prese pentru monede, producand 175.000 de monede raam.
Printre magazinele care accepta plata in raam se numara cateva magazine de produse alimentare organice, dar si centre de medicina alternativa. Exista, insa, si agentii de voiaj, magazine de produse de vestimentatie, supermarket-uri, benzinarii si chiar cabinete stomatologice care accepta aceasta forma de plata. Angajatii unui magazin de electrice din apropierea satului Vlodrop au declarat ca cel putin 10 clienti au utilizat raam in ultimele saptamani pentru a cumpara diverse produse, de la benzi la televizoare.
Desi prospectul limiteaza utilizarea raam la cetatenii olandezi, maharishi-ul considera adoptarea acestei monede in Olanda ca un prim pas in introducerea unei monede universale care sa sustina proiectele de dezvoltare ale lumii a treia. Moneda este de asemenea folosita la centrul sau din Iowa, Statele Unite.
Benjamin Feldman, "ministrul de finante" al maharishi-ului, a declarat: "Utilizarea monedei in Olanda este o inspiratie, insa consideram ca aceasta este un adevarat factor catalizator in ceea ce priveste proiectele de dezvoltare. Am primit cereri de utilizare a raam din partea Americii de Sud si a Africii".
Fundatia intentioneaza sa depuna prospectul in "toate tarile Uniunii Europene in viitorul apropiat" in vederea extinderii utilizarii raam-ului.
Maharishi-ul, care sustine ca are 5 milioane de admiratori in intreaga lume, a devenit cunoscut la mijlocul anilor '60, cand membrii trupei The Beatles il venerau. Ringo, cel mai practic dintre membrii trupei, a pierdut primul interesul in maharishi, parasind refugiul misticului din muntii Himalaya pentru ca nu putea suporta hrana pe care o primea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO