Business Internaţional

Cum a ajuns cel mai bogat om din Irlanda de la o avere de 4,7 mld. euro la faliment şi datorii de 2,9 mld. euro

Cum a ajuns cel mai bogat om din Irlanda de la o avere de 4,7 mld. euro la faliment şi datorii de 2,9 mld. euro

Sean Quinn

Autor: Alexandru Stefan Matei

17.01.2012, 18:27 5749

Sean Quinn, cândva cel mai bogat om din Irlanda, a intrat în faliment luni, scrie Bloomberg. Quinn, a cărui avere a fost evaluată la 6 mld. dolari (4,7 mld. euro) de revista Forbes în 2008, datorează băncilor circa 2,9 miliarde de euro (3,5 mld. dolari).

Quinn, 64 de ani, nu a contestat cererea de intrare în faliment emisă de Irish Bank Resolution Corp, fosta Anglo Irish Bank, creditorul aflat în centrul prăbuşirii sectorului imobiliar al Irlandei.

Cum a ajuns miliardarul în această situaţie?

Quinn şi-a început cariera în construcţii şi a ajuns un adevărat magnat al imobiliarelor. Dar, problemele au început atunci când a început să investească în Anglo Irish Bank.

Banca a fost cel mai mare creditor al magnaţilor din sectorul imobiliar în timpul boom-ului economic de la începutul anilor 2000. Quinn şi familia sa au investit mai mult de un miliard de euro în cadrul băncii, ajungând să deţină prin intermediul unor instrumente financiare complexe o participaţie de 28% din bancă fără ca restul acţionarilor să afle.

Quinn susţine că atunci când acţiunile băncii scădeau, oficialii acesteia l-au încurajat să împrumute sute de milioane de euro pentru a cumpăra titluri ale Anglo, acuzaţii pe care banca le respinge.

Atunci când bula din imobiliare s-a spart, guvernul irlandez a fost nevoit să naţionalizeze banca în 2009 pentru a preveni o prăbuşire a acesteia. Decizia a dus practic la dispariţia banilor pe care Quinn i-a investit în Anglo. Naţionalizarea a costat statul 29 de miliarde de euro, forţând statul să ceară ajutor financiar de la UE şi FMI.

Deja băncile au început să îi confişte bunurile lui Quinn, aflate în Marea Britanie, Rusia, Ucraina şi India. Aceste active includ un hotel, un teren de golf deţinut de fiul său şi o companie energetică deţinută de familie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO