Business Internaţional

Cum a ajuns sistemul bancar olandez, unul dintre cele mai vechi din lume, să supravieţuiască doar cu ajutorul statului

Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez de finanţe: Fără această soluţie, SNS Reaal ar fi intrat în faliment şi ar fi pus în pericol întreg sistemul financiar. AFP/Mediafax Foto

Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez de finanţe: Fără această soluţie, SNS Reaal ar fi intrat în faliment şi ar fi pus în pericol întreg sistemul financiar. AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita, Bogdan Cojocaru

04.02.2013, 00:03 3644

Prin naţionalizarea băncii SNS Reaal săptă­mâna trecută statul olandez a ajuns să controleze două dintre cele mai mari bănci din ţară. ING, cel mai mare creditor, supra­vieţuieşte cu un bailout de zece miliarde de euro primit în 2008 şi este încă dator gu­vernului pentru aceşti bani. Din top patru, doar Rabobank a rămas fără „pată“.

Naţionalizarea SNS Reaal contra unui bailout de 2,2 miliarde de euro reprezintă un semnal puternic că sistemul bancar european încă se confruntă cu efectele crizei financiare şi că acesta trebuie să găsească o soluţie prin care să lase instituţiile de credit să intre în faliment fără ca datoriile guvernelor să crească, scrie CNN.

În Olanda sistemul bancar a supravieţuit celor cinci ani de la începutul crizei financiare datorită ajutorului venit din partea statului, care pe lângă SNS Reaal mai controlează ABN Amro.

„Este îngrijorător. Aproape întreg sistemul bancar din Olanda depinde acum de ajutorul guvernului“, a spus Arnoud Boot, pro­fesor de finanţe la Universitatea din Amster­dam, citat de publicaţia The Wall Street Journal.

Guvernul olandez s-a angajat să injecteze 2,2 miliarde euro în SNS Reaal şi să şteargă o datorie de 800 milioane euro aferentă unui bailout anterior, plus încă 700 milioane euro din valoarea activelor toxice ale instituţiei. De asemenea, pentru stabilizarea băncii statul va acorda suplimentar credite şi garanţii de 6,1 miliarde euro. Guvernul va încerca însă să reducă povara care ar reveni contribuabililor privind acest ajutor financiar prin impunerea unei taxe speciale asupra celorlalte bănci olandeze care vor plăti în total un milion de euro. SNS Reaal are operaţiuni în domeniul bancar şi al asigurărilor.
 

Motivele naţionalizării

Naţionalizarea SNS Reaal a fost inevitabilă, deoarece negocierile cu investitorii privaţi referitoare la majorarea capitalului au eşuat, iar retragerile masive ale deponenţilor au dus instituţia aproape de faliment. Problemele băncii nu sunt noi, acestea provenind din expunerea SNS Reaal la mai multe proiecte imobiliare din SUA, Spania şi Olanda. Prăbuşirea pieţelor imobiliare din SUA şi Spania sunt deja legendare. Pierderile aferente acestor credite imobiliare au erodat capitalul instituţiei şi capacitatea acesteia de a rambursa bailoutul primit în 2008 de la stat.

„Fără această soluţie, SNS Reaal ar fi intrat în faliment şi ar fi pus în pericol întregul sistem financiar”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez de finanţe şi preşedintele Eurogroup.

Valoarea depozitelor SNS Reaal depăşeşte 30 miliarde euro, iar autorităţile de reglementare a sistemului financiar au încadrat banca în categoria instituţiilor de importanţă sistemică, care sunt prea mari pentru a fi lăsate să intre în faliment.
 

Ceilalţi jucători din sistemul bancar olandez salvaţi de stat

Naţionalizarea SNS Reaal vine după ce guvernul de la Amsterdam a cumpărat în octombrie 2008 operaţiunile olandeze, cele bancare şi de asigurări, ale instituţiei financiare Fortis, precum şi acţiunile acesteia la ABN Amro. Achiziţia s-a ridicat la 16,8 miliarde euro, scopul fiind stabilizarea sistemul financiar olandez care se confrunta cu lipsa de finanţare pe termen scurt, retrageri de depozite şi pierderea încrederii din partea investitorilor, notează Bloomberg. În anul 2010, Fortis şi ABN Amro au fuzionat, rămânând sub controlul statului.

Tot în 2008, statul a acordat un bailout şi grupului ING, cea mai mare instituţie financiară din Olanda după active. Atunci ING a primit un ajutor financiar de 10 miliarde euro şi a transferat statului în ianuarie 2008 riscul privind creditele ipotecare acordate de bancă în SUA, în valoare de 21,6 miliarde euro. Până în prezent, ING nu a rambursat în totalitate fondurile primite de la guvernul olandez.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO