Preţurile din ce în ce mai mari ale carburanţilor încurajează persoanele fără un loc de muncă să se mulţumească cu ajutorul social pentru că naveta devine tot mai scumpă, scrie Daily Mail.
Drumul până la serviciu şi înapoi reduce veniturile unui angajat cu salariul mediu net cu până la 40%, conform unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Economice (IEA), un think-tank britanic.
Datele IEA relevă că accizele la carburnaţi din Marea Britanie, de 58 de pennies la litru - cea mai mare taxă din statele dezvoltate - costă contribuabilii din insulă peste 33 de miliarde de lire în fiecare an, afectând aproape toate sectoarele economiei.
În mod specific, susţine IEA, costul din ce în ce mai ridicat al unui plin de rezervor descurajează şomerii să-şi caute un loc de muncă. Autorii studiului oferă un exemplu: pentru un tânăr de 25 de ani care locuieşte pe o chirie modestă, avantajul suplimentar al unui job full-time pe salariul minim faţă de aşutorul de şomaj este de1,75 lire pe oră, valoare care ar aduce un beneficiu suplimentar de 70 de lire pe săptămână.
Cu toate acestea, dacă el va alege să conducă până la muncă, beneficiul său suplimentar ar scădea cu 20 de lire pe săptămână, la 1,25 lire pe oră. Dacă se ia în calcul şi timpul pierdut, beneficiul se reduce la 1,10 lire pe oră, cu 40% mai puţin din beneficiul total, iar în zonele rurale scenariul este şi mai sumbru, cu o reducere de 60% din beneficiul total, conform IEA.