Business Internaţional

Cum a ajuns un om de afaceri spaniol sa puna bete in roate gigantilor din energie

10.10.2006, 15:34 32

O surpriza de proportii a reprezentat-o decizia lui Jose Manuel Entrecanales, unul din noii lideri ai businessului spaniol, de a achizitiona 10% din gigantul spaniol de utilitati Endesa, vanat cu mult interes si de marile companii E.On - Germania si Gas Natural - Spania.
De curand, Jose Manuel Entrecanales a facut un pariu in valoare de 3 miliarde de dolari (2,3 mld. euro) care i-a propulsat pe el si pe mai putin cunoscuta sa afacere de familie, compania de constructii Acciona, in postura de invingatori, reusind sa dea peste cap una dintre cele mai complexe si mai ostile preluari din lume, scrie cotidianul The Wall Street Journal Europe.
In numai cateva minute Entrecanales, presedinte al consiliului de administratie al Acciona, a intrat in posesia a 10% din compania spaniola Endesa, devenind astfel principalul ei actionar. Aceasta actiune fulgeratoare, evaluata la 3,8 miliarde de dolari (2,9 mld. euro), poate periclita planurile celor doi mari giganti ai industriei energetice, E.On din Germania si compania de origine spaniola Gas Natural, interesati de asemenea de Endesa.
Entrecanales este un personaj extrem de discret care a transformat o societate de constructii relativ obscura intr-o adevarata forta pe piata energiei alternative. In prezent Acciona, societate cotata la bursa, este implicata in construirea celei mai mari ferme de energie solara din lume in desertul Nevada. De asemenea, el face parte din cel mai important proiect european de productie de combustibili biodiesel si totodata, instaleaza o ferma eoliana plutitoare in zona stramtorii Gibraltar, sfidand astfel o serie de obstacole de ordin tehnic si chiar politic. In consecinta, participatia la Endesa reprezinta un pas foarte important in domeniul obtinerii traditionale de energie.
Intr-o lume a fuziunilor si a achizitiilor, actiunea bulversanta a lui Entracanales a demonstrat cum persoane instarite au inceput sa foloseasca tactici financiare sofisticate, utilizate pana nu demult doar de fondurile de hedging. De cele mai multe ori, ei au castig de cauza in astfel de tranzactii pentru ca, spre deosebire de fondurile de hedging, ei au capacitatea sa participe cu fonduri mult mai mari intr-o singura investitie.
Urmasul unei familii de nobili afaceristi din Spania, Entrecanales face parte din noua clasa de oameni de afaceri spanioli. Cu ambii parinti descendenti din dinastii de intreprinzatori, el a fost educat in scolile elvetiene si a urmat cursurile prestigiosului colegiu Eton din Anglia.
"Pariem intotdeauna cu o parte importanta din resursele companiei pentru a ne asigura ca afacerea progreseaza", declara Entrecanales in cadrul unui interviu acordat in Madrid cu doar cateva zile inainte de achizitia actiunilor Endessa. "In loc sa ne retragem din joc ca sa ne mai cumparam un iaht sau o masina, intentia noastra este sa reinvestim pentru a ne dezvolta compania".
Actiunea lui Entrecanales este a doua in acest an cand o singura persoana a luat prin surprindere mediul de afaceri, jucand un rol decisiv intr-o fuziune controversata. In iunie, omul de afaceri milanez Romain Zaleski a cheltuit miliarde de euro intr-o singura zi pentru a-si mari considerabil participatia la producatorul de otel din Luxemburg, Arcelor. El s-a intalnit cu reprezentanti ai Arcelor si cu cei doi pretendenti, Mittal Steel si magnatul rus al otelului Alexei Mordasov, cel care detine Severstal. A decis sa ii sprijine pe cei de la Mittal reusind sa incline balanta in favoarea acestora in cadrul tranzactiei de 34 de miliarde de dolari si totodata sa obtina si el un profit de sute de milioane de dolari.
Atat Zaleski, cat si Entrecanales au folosit aproape un miliard de euro din fonduri proprii, suplimentat de alte cateva miliarde din credite bancare.
Dar in timp ce Zaleski a ajutat la instaurarea regelui, Entrecanales pare ca vrea sa-si asume chiar el rolul de rege. Chiar daca raspunsul E.On la tranzactia realizata de Entrecanales a fost sa-si mareasca oferta cu aproape 40%, pana la 37 de miliarde de dolari, pret ce i-ar aduce omului de afaceri spaniol un castig de 300 mil. dolari, el nu a cedat. Apropiatii sai au declarat ca afaceristul nu isi doreste un castig financiar rapid, ci mai degraba controlul asupra Endesa, ale carei operatiuni se intind din Spania pana in America Latina.
Un impatimit al navigatiei si al jocurilor de polo si golf, Entrecanales manifesta un amestec de pasiune juvenila cu o mentalitate traditionalista. Spre exemplu, detine o masina sport moderna, Porsche Cayenne, dar are un sofer personal care sa o conduca. In prezent casatorit si cu trei copii, cu un aspect fizic impresionant, Entrecanales este considerat unul din membrii de seama ai elitei spaniole.
In cei doi ani de cand a preluat Acciona, Entrecanales a transformat-o dintr-o companie cu o activitate modesta intr-un conglomerat prosper. Societatea, detinuta de familia acestuia in proportie de 60%, a fost fondata in anii '30, ca mare parte a companiilor de constructii spaniole. A beneficiat, ca si intreaga industrie, de numeroasele contracte pentru lucrari publice odata cu modernizarea infrastructurii spaniole si a profitat totodata de pe urma exploziei imobiliare din anii '80 si '90.
Cu toate acestea, Entrecanales declara ca "tatal meu avea o veritabila obsesie ca aceasta stea norocoasa a constructiilor va pieri intr-o buna zi". Aceasta este si explicatia pentru care de-a lungul anilor Acciona a investit intr-o flota de vapoare destinate pescuitului de ton, intr-un distribuitor de echipament fotografic si chiar in industria farmaceutica. "Nu a fost un drum direct spre succes", spune el. "Ne-au trebuit 20 de ani ca sa ajungem aici. Am facut destule greseli."
Entrecanales a lucrat pentru banca Merrill Lynch la New York si Londra intre 1986 si 1990, dupa care a administrat din New York fondurile familiei sale, urmand ca din 1992 sa devina principal responsabil cu finantele familiei.
Prima sa mare afacere a avut loc la inceputul anilor '90, chiar inainte de explozia din domeniul telecomunicatiilor. Operatorul de telefonie mobila Airtouch avea nevoie de ajutor in finantarea unei companii din Spania si Entrecanales este cel care i-a oferit 120 de milioane de euro, aproape intregul disponibil financiar al Acciona.
Aceasta afacere a fost considerata o investitie extrem de indrazneata intr-un domeniu complet nou pentru companie. Unii o asociaza cu tranzactia Endesa, avand in vedere ca, in mod similar, Acciona nu are deloc experienta in conducerea unei importante companii din domeniul energetic.
In mai putin de 10 ani, investitia in Airtouch s-a transformat intr-o participatie de aproape 1% in activele Vodafone, in urma preluarii Airtouch de catre gigantul englez al telecomunicatiilor. Acciona a vandut aceasta participatie in 2003 pentru mai mult de 3 miliarde de euro.
Entrecanales a reinvestit acesti bani intr-un sector fata de care compania si-a tot manifestat interesul in ultimul deceniu, si anume energia eoliana. Aceasta suma a ajutat la transformarea echipamentelor detinute de Acciona, dezvoltate in timp de la cateva turbine eoliene din Tarifa, undeva in sudul Spaniei, intr-o sursa majora de furnizare a energiei electrice. Spania este a doua generatoare de energie eoliana dupa Danemarca, avand in vedere capacitatea de productie instalata. Entrecanales crede cu convingere in viitorul energiei alternative. In afara de "ferma solara" din Nevada, Acciona este implicata si in cel mai important proiect european de productie de biodiesel, proiect desfasurat in Spania. Ideea lui, declara el, este ca Endesa sa devina, conform viziunii sale, o companie care sa trateze cele trei mari probleme ale sec. 21: energia, aprovizionarea cu apa si infrastructura.
Chiar daca E.On a lansat o oferta mult mai atractiva pentru Endesa, Entrecanales, care detine in prezent 15% din activele acesteia, nu a dat semne ca ar fi dispus sa vanda. Reprezentanti Acciona declara ca sunt in tratative cu alte mari companii spaniole, potentiali investitori, alaturi de care sa formeze un grup de actionari Endesa suficient de puternic incat sa contracareze oferta E.On. "Ne vom retrage doar daca oferta E.On va fi acceptata si vom face orice pentru a impiedica acest lucru", declara un reprezentant al Acciona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO