Business Internaţional

Cum a facut un trader miliarde de dolari de pe urma crizei pietei imobiliare din Statele Unite

23.01.2008, 16:08 22

Pe Wall Street, numarul celor care au suferit pierderi de pe urma colapsului pietei rezidentiale este foarte mare. Cel care a avut cel mai mult de castigat de pe urma crizei pare sa fie John Paulson, un manager de fonduri de hedging putin cunoscut care a anticipat cu doi ani in urma problemele care aveau sa urmeze, scrie The Wall Street Journal.
Fondurile pe care le conduce au urcat cu 15 miliarde de dolari in 2007 in urma pariului extrem de spectaculos pe care el l-a facut impotriva pietei rezidentiale. Paulson a "cules" pentru sine intre 3 si 4 miliarde de dolari.
Acum, Paulson pastreaza in pozitia de consilier o persoana pe care unii o acuza ca ar fi contribuit la declansarea crizei de pe piata rezidentiala prin mentinerea ratelor dobanzii la un nivel atat de scazut: fostul presedinte al bancii centrale americane, Alan Greenspan.
In drum catre marea sa reusita, Paulson a intrat in conflict cu o firma de pe Wall Street pe care a acuzat-o de incercarea de a manipula piata. Paulson se lovea in paralel de scepticismul altor mari investitori. In acelasi timp, temandu-se de imitatori, Paulson a utilizat programe software prin care e-mailurile pe care le trimitea investitorilor din fondurile sale nu puteau fi trimise mai departe.
Totusi, un prieten in care avusese incredere a incercat aceeasi strategie pe cont propriu si a obtinut castiguri imense, prietenia dintre cei doi luand in acest fel sfarsit.
Ca in multe alte cazuri legendare, succesul lui Paulson a derivat din faptul ca a trecut peste conceptiile conventionale. La inceputul anului 2006, se considera ca, desi standardele relaxate de creditare ar putea fi problematice, sansele ca acestea sa genereze probleme serioase pe pietele rezindentiala si ipotecara erau reduse. O multime de jucatori importanti de pe Wall Street aderau la aceasta conceptie, fapt demonstrat de pierderile uriase pe care acestia le anunta.
"Majoritatea spuneau ca preturile la locuinte nu coboara la nivel national si ca nu s-a inregistrat niciodata un default legat de o obligatiune ipotecara cu rating bun", a spus Paulson. "Specialistii de pe piata ipotecara erau prea prinsi" de boomul pietei rezidentiale.
Intr-o serie de interviuri, Paulson face primele comentarii pe marginea reusitei sale istorice. Simplul fapt ca a avut o parere diferita de cea a majoritatii nu a fost suficient pentru ca el sa obtina profituri uriase. Paulson trebuia sa gaseasca si o modalitate tehnica de a paria impotriva pietelor rezidentiala si ipotecara.
Un alt aspect important: Paulson nu s-a dovedit pesimist prea devreme.
Vestea succesului sau s-a transmis rapid in lumea fondurilor de hedging, instrumente de investitii pentru institutii si indivizi bogati. George Soros l-a invitat pe Paulson sa ia pranzul impreuna, cerandu-i detalii despre cum si-a plasat pariurile, cu instrumente care nu existau cu cativa ani in urma. Soros este renumit pentru un alt succes important, un pariu facut in 1992 impotriva lirei sterline, pariu care i-a adus fondului sau de hedging castiguri de 1 mld. dolari.
Paulson, care a crescut in Queens, si-a inceput cariera lucrand pentru un alt investitor legendar, Leon Levy din cadrul Odyssey Partners. Acum in varsta de 51 de ani, Paulson a mai profitat de o scadere a pietei rezidentiale, inregistrata cu 15 ani in urma, cumparand un apartament in New York si o locuinta in Long Island, ambele implicate in actiuni de executare silita.
Dupa Odyssey, Paulson a devenit bancher de investitii pe fuziuni si achizitii in cadrul bancii Bear Stearns. Mai apoi, a lucrat in cadrul Gruss & Co., pariind adesea pe scaderea in valoare a obligatiunilor.
In 1994, Paulson si-a lansat propriul fond de hedging, concentrandu-se pe sectorul de fuziuni si achizitii. Incepand cu 2 milioane de dolari, el a dus fondul la 500 de milioane de dolari pana in 2002. Dupa declinul economic ce a urmat prabusirii actiunilor tehnologice, Paulson a cumparat datoriile companiilor cu probleme si a avut de castigat mai apoi odata cu redresarea economiei.
In 2005, Paulson, cunoscut ca J.P., a inceput sa se teama ca forta economiei va scadea si a inceput sa vanda obligatiuni ale unor companii. Totusi, acestea continuau sa creasca. Paulson le-a cerut traderilor sai sa gaseasca o modalitate de a-i proteja investitiile si profitul in cazul in care ar fi aparut probleme la nivelul intregii economii. Intrebarea pe care le-a pus-o acestora a fost pe declinul carei piete ar putea paria. Acestia au indicat piata rezidentiala.
Analizand serii intregi de date pana noaptea tarziu in biroul sau, Paulson a capatat convingerea ca investitorii subestimau cu mult riscul de pe piata rezidentiala.
"Trebuie sa profitam cat putem de mult de aceasta situatie", isi aminteste Paulson spunandu-i unui coleg la mijlocul lui 2005, cand optimismul privitor la piata rezidentiala atinsese maximul.
La inceput, pariurile nu au fost castigatoare. Totusi, creditorii deveneau din ce in ce mai relaxati cu privire la capacitatea debitorilor de a-si plati creditele.
Increderea lui Paulson a crescut in ianuarie 2006 si a decis sa puna bazele unui fond de hedging care sa parieze impotriva creditelor ipotecare riscante. Investitorii mai sceptici ii spuneau ca altii mai experimentati din domeniu ramaneau optimisti. Paulson a atras aproximativ 150 de milioane de dolari pentru noul fond, in principal din partea unor investitori europeni.
La mijlocul anului 2006, cand Paulson si-a lansat fondul, piata rezidentiala continua sa creasca. Unui prieten ingrijorat, Paulson i-a raspuns ca va paria totusi in continuare impotriva pietei. Sotiei sale, Paulson i-a spus ca tot ce trebuie sa faca este sa astepte.
Recent, investitorii castigasera o noua modalitate de a paria pe sau impotriva creditelor ipotecare subprime, si anume indicele ABX. Paulson a pariat pe scaderea acestuia. Indicele a scazut in a doua parte a anului 2006, noul Paulson Credit Opportunities Fund urcand cu aproximativ 20%. Paulson a lansat mai apoi un al doilea fond. Ambele fonduri au inregistrat cresteri. In timp ce fondurile lui Paulson inregistrau castiguri uriase, unii din investitorii sai au inceput sa dezvaluie modul in care functionau fondurile. Paulson, furios, a inceput sa utilizeze tehnologie prin care e-mailurile sale nu puteau fi trimise mai departe.
In final, fondurile mai vechi ale lui Paulson au crescut cu 590% anul trecut, iar cele mai noi cu 350%. Paulson incearca sa se tina departe de atentia publicului, spunand ca nu poate sarbatori in timp ce altii au de suferit. El le-a spus prietenilor ca-si va spori donatiile in scop caritabil. Paulson urmeaza in continuare aceeasi rutina. Un singur lucru s-a schimbat: investitorii sunt acum usor de atras. Firma a inceput anul 2007 administrand 7 miliarde de dolari, iar in prezent suma administrata se ridica la 28 de miliarde de dolari.
Paulson ramane pesimist in ceea ce priveste piata rezidentiala, pariind in acelasi timp si impotriva altor sectoare ale economiei americane, cum ar fi cardurile de credit si creditele auto. El le spune investitorilor ca "nu este inca prea tarziu" sa pariezi pe probleme economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO