Business Internaţional

Cum a intors criza viziunea polonezilor vizavi de adoptarea euro la 180 de grade

17.05.2009, 17:05 17
 

La doua decenii dupa prabusirea regimului comunist, economiile din Europa Centrala si de Est au fost reconstruite intr-un stil occidental de catre antreprenorii locali care s-au confruntat cu toate provocarile unei piete libere dominate de legea cererii si a ofertei.

Dar aceasta experienta dura nu i-a pregatit pe oamenii de afaceri polonezi pentru schimbarile economice globale care au generat fluctuatii puternice ale monedei nationale, zlotul, in ultimii ani, scrie New York Times. Iar lectia pe care acestia au invatat-o a fost ca a munci din greu nu este suficient pentru a reusi.
„In vremurile de crestere economica, oamenii se gandesc la euro mai putin decat in momente ca acesta", spune Dariusz Wiecaszek, presedintele Camerei de Comert cu sediul in Szcezecin, adaugand ca „niciun om de afaceri nu ar putea spune acum ca nu vrea ca Polonia sa adopte euro".
Odata cu explozia crizei financiare globale in Europa Centrala si de Est - in toamna trecuta - multi dintre intreprinzatorii polonezi au renuntat la a mai privi moneda unica europeana, folosita acum de 16 state, ca o optiune pentru viitor. Acum, euro este vazut ca un element pe care fosta tara comunista nu si-l mai permite sa nu il detina.
Toti vor in zona euro
Aceasta perspectiva poate parea oarecum contradictorie, dat fiind faptul ca adoptarea euro este asociata cu limitarea politicilor fiscale si impiedicarea obtinerii unui avantaj competitiv din operatiunile de comert prin devalorizarea monedei nationale.
Dar orice avantaj furnizat de existenta unei monede nationale devine insignifiant in fata actualei perioade de instabilitate care face imposibila o planificare pe termen lung a afacerilor.
Primul-ministru Donald Tusk a luat atitudine in fata actualelor turbulente economice, luand primele masuri serioase privind accederea Poloniei in zona euro de la aderarea tarii la Uniunea Europeana in mai 2004 incoace. Un guvern nationalist a tinut la distanta subiectul adoptarii euro timp de mai multi ani, dar problemele recente nu au lasat indiferent Executivul de centru-dreapta condus de Tusk.
Intrarea in antecamera este obiectivul principal
Guvernul incearca intrarea in mecanismul cursului valutar (ERM II) inca de anul acesta, pentru a putea indeplini criteriile de intrare in zona euro pana in 2012. Ludwik Kotecki, secretar de stat in Ministerul Finantelor, spune ca finalizarea strategiei privind adoptarea euro a calmat piata valutara oprind zlotul din cadere.
In acelasi timp, decizia Guvernului de a lua un imprumut de siguranta din partea FMI a creat un nou punct de sprijin pentru moneda nationala.
Tari precum Spania, Grecia si Italia - aflate in interiorul zonei euro - ar putea reprezenta insa exemple pentru o pozitie prudenta. In momentul in care pierdeau teren in fata tarilor vecine cu economii puternice, cum este Germania, aceste state aveau in trecut posibilitatea de a-si devaloriza moneda pentru a ajusta balanta comerciala. Acum insa, prinse in interiorul zonei euro acestea nu mai pot adopta decat masuri drastice, ca reducerea salariilor si a locurilor de munca, pentru a putea redeveni competitive. Experienta aceasta nu ii sperie insa pe antreprenorii polonezi. Cel putin nu deocamdata. „De-abia astept sa intram in zona euro", spune Janusz Korzeniewicz, proprietarul producatorului de materiale de constructii Jako.
Jako exporta majoritatea produselor care ies de pe usa unei mici fabrici aflate la marginea orasului Szcezecin. Chiar daca deprecierea zlotului produce un avantaj competitiv pentru exportatorii polonezi, pentru Korzeniewicz faptul ca aduce materiile prime din strainatate nu poate decat sa-i aminteasca de faptul ca o piata valutara stabila i-ar furniza o predictibilitate mai mare asupra costurilor pe care trebuie sa le suporte.
Deprecierea zlotului a dat peste cap totul
Cand zlotul s-a depreciat brusc la inceputul acestui an, unele orase aflate la granita au beneficiat de pe urma fluxului de cumparatori germani. Dar exemplul slovacilor care si-au facut cumparaturile in Polonia in ultimele luni este si mai graitor, numarul acestora crescand vertiginos, in conditiile in care tara vecina de la sud si-a abandonat moneda in favoarea euro in ianuarie anul acesta.
„Avem un alt vecin care a adoptat euro - Slovacia, iar cetatenii polonezi vad acum riscurile de a fi ramas inca la zlot", a declarat Kotecki de la Ministerul de Finante. Oamenii de afaceri polonezi au totusi un anumit gust al riscului, multi exportatori achizitionand anul trecut contracte de optiuni pentru a se proteja in fata unei aprecieri puternice a zlotului. Dar odata cu deprecierea monedei nationale, acestia au pierdut zeci de milioane de euro. „Dupa ultimele experiente dificile putem spune ca nu exista o alta cale inainte decat adoptarea euro", spune Ryszard Siwiec, directorul executiv al Police Chemical Works, companie care a pierdut 31 mil. euro din contractele de optiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO