Business Internaţional

Cum genereaza dezvoltarea sectorului de private bankingcazuri de frauda

27.04.2007, 17:04 14

Oficiali ai unor institutii importante se numara printre persoanele acuzate intr-o serie de cazuri de deturnare de fonduri din conturile unor oameni bogati si puternici din Europa, scrie Financial Times.
O femeie scunda, cu o infatisare comuna, va intra in curand in istoria sectorului bancar elvetian in momentul in care se va aseza in banca acuzatilor intr-o sala de judecata din Z?rich. Femeia de varsta mijlocie, al carei nume nu poate fi dezvaluit, este acuzata de a fi implicata in cel mai amplu caz de frauda din lume inregistrat in sectorul de private banking.
Ea neaga acuzatiile de deturnare a 114 milioane de franci elvetieni (70 milioane de euro) din conturile unui client, care a devenit mai tarziu angajatorul acesteia. Presupusele evenimente care s-au produs intre anii 1998-2002 nu au declansat numai acest caz penal, care va fi audiat in luna august, ci si un proces civil.
Peter Mijutta, milionarul german pentru care femeia a lucrat de pe pozitia de account officer din cadrul Citibank din Z?rich, devenind mai apoi angajata directa a acestuia, da in judecata filiala elvetiana a grupului bancar american pentru presupusa neglijenta, permitand comiterea unei fraude.
Intr-un caz separat, guvernul ceh ancheteaza banca elvetiana UBS, cel mai mare administrator de averi din lume. Cazul ar putea ajunge in instantele civile din Z?rich pana in toamna. Conform avocatilor din Praga, UBS a incalcat legile prin faptul ca a permis ca 27,6 milioane de franci elvetieni sa fie redirectionati, de la un cont al guvernului ceh deschis la aceasta banca catre cel al unui intermediar.
Acestia spun ca fondurile erau detinute de stat in urma unor procese de restructurare si privatizare si ca banca a transferat in mod incorect suma in contul unui intermediar. Acesta a utilizat mai apoi fondurile ca garantie pentru imprumuturi contractate in vederea realizarii unor investitii in diamante in Sierra Leone. Atat fondurile, cat si persoana presupusa a fi implicata au disparut. Individul, spun avocatii a disparut "in tsunami-ul din Asia".
UBS refuza sa comenteze pe marginea acestui caz. Atat UBS, cat si Citibank resping orice implicare negativa in cazurile respective, ambele refuzand in acelasi timp sa incheie intelegeri propuse in afara instantelor. Citibank a declarat ca in cazul penal a fost recunoscuta de procurori drept o parte vatamata si a cooperat pe deplin cu autoritatile.
Desi un om de afaceri self-made cu experienta, Mikutta pare sa nu fi observat timp de cateva luni ca banii se "scurgeau" constant din conturile sale.
Indiferent de rezultatul celor doua cazuri insa, dovezi suplimentare de ordin general sugereaza faptul ca fraudele din sectorul de private banking au fost declansate de cresterea inregistrata de acest sector in ultimii ani. Conform unor contabili din cadrul KPMG, 49 de cazuri ce au implicat fraude considerabile impotriva bancilor au ajuns in instantele engleze numai in ultimul an, in crestere fata de 10 cazuri in 2004. Desi nu exista o diferentiere a bancilor, sumele implicate s-au multiplicat, pana la 93 de milioane de lire sterline in 2006 de la mai putin de 5 milioane de lire sterline in 2004.
"Evident, cazurile difera, insa pare sa existe o anumita tendinta. Cand conturile se umfla, exista o tentatie din ce in ce mai puternica de a evita sau incalca regulile", remarca Michael Kramer, un avocat din Z?rich care lucreaza pentru cehi.
Frauda, reala sau presupusa, nu reprezinta ceva nou in sectorul de private banking si nici nu este limitata la Elvetia. Totusi, desi multe centre financiare pot constitui scena unor astfel de cazuri, Elvetia si institutiile financiare elvetiene de peste hotare tind sa fie cele mai afectate in aceasta privinta. In Elvetia este depozitata aproape o treime din averile private din intreaga lume. Chiar si cand acuzatiile de frauda sunt formulate in alte parti, institutiile elvetiene pot fi implicate din cauza rolului proeminent jucat de acestea in ceea ce priveste sectorul global de private banking, rol bazat pe o reputatie solida de stabilitate si integritate, cat si confidentialitate si discretie.
Bancherii si avocatii explica in mod diferit aceasta crestere a numarului de cazuri de frauda. Sectorul de private banking s-a dezvoltat puternic pe fondul prosperitatii in crestere generate de ratele solide de dezvoltare economica pe plan global. Numai UBS a primit 113 mld. franci elvetieni, suma neta, in cadrul retelei sale mondiale de administrare de averi in 2006.
In plus, globalizarea a sporit complexitatea afacerilor financiare ale multor oameni bogati, ceea ce a deschis in acelasi timp noi oportunitati de comitere de fraude. Fie pentru a-si maximiza profiturile sau pentru a minimaliza nivelul taxelor pe care sunt obligati sa le plateasca, multi milionari au creat scheme financiare complicate pentru a-si administra averile. Bancile pot fi astfel induse in eroare, aflandu-se in mod incorect pe banca acuzatiilor in cele din urma.
Comiterea unor erori de catre banci este in continuare posibila desi procedurile au fost progresiv inasprite, atat in sectorul de private banking, cat si in cel de retail banking. Autoritatile au impus conditii suplimentare in ultimii ani, in mare parte pentru a combate crima organizata si terorismul. Totusi, unii avocati sustin ca tocmai aceasta multiplicare a regulilor se poate dovedi contraproductiva.
Angajatii bancilor sunt supusi si altor tipuri de presiuni, chiar si in sectorul de private banking unde, pentru a justifica comisioanele mari percepute se pune mare accent pe serviciile personale. Pe fondul ratei solide de crestere inregistrate de sectorul de private banking, din ce in ce mai multe banci sunt atrase de marjele ridicate ale profitului si de veniturile relativ stabile ale acestui business. Pe de alta parte insa, in cazul angajatilor bancilor, salariile bazate pe performante s-au generalizat aproape.
Asociatia Bancherilor Elvetieni are o atitudine rezervata cu privire la inmultirea cazurilor de frauda, subliniind in schimb ca se inregistreaza foarte putine nereguli avand in vedere sumele implicate. "Cazurile sunt prea putine pentru a constitui o problema", spune Urs Roth, CEO al asociatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO