Business Internaţional

Cum îşi sporeşte SUA singură valoarea rezervelor de aur ? Într-o lună a câştigat 54 mld. dolari

Cum îşi sporeşte SUA singură valoarea rezervelor de aur ? Într-o lună a câştigat 54 mld. dolari

Foto: Shutterstock

Autor: Adrian Cojocar

01.02.2012, 12:48 1929

SUA, care deţine de departe cele mai mari rezerve de aur din lume, controlând o treime din totalul rezervelor de la nivel global, a câştigat numai în luna ianuarie din acest an circa 54 mld. dolari de pe urma aprecierii cotaţiei aurului, asupra căruia exercită o influenţă decisivă prin politicile sale monetare expansioniste.

Potrivit celor mai recente informaţii, SUA deţine circa 8.132 de tone de aur, care erau evaluate la sfârşitul anului trecut la 448,1 mld. dolari, iar valoarea acestora a atins în prezent cifra de 500 mld. dolari (380 mld. euro).

De curând, Banca Centrală a SUA (Fed) a decis să inunde economia lumii cu bani ieftini prin menţinerea dobânzii de politică monetară aproape de zero până la sfârşitul anului 2014, deşi economia SUA şi-a accelerat în a doua parte a anului trecut creşterea economică la 2,8%.

Mai mult decât atât, Fed a trimis de curând Congresului un raport privind mai multe măsuri de stabilizare a pieţei imobiliare de tipul quantitative easing (QE) (ajustare cantitativă" - achi­ziţia de active de pe piaţă prin "tipă­rirea" de bani electronici), anunţ care a trimis recent cotaţia aurului peste pragul de 1.700 de dolari/uncie.

Motivul constă în faptul că de teama inflaţiei, investitorii se refugiază în aur, care reprezintă una dintre cele mai bune metode de protejare a banilor împotriva inflaţiei.

Prin aceste măsuri nu numai economia SUA are de câştigat ci şi rezerva gigant de aur deţinută de americani, în condiţiile în care orice măsură de tip expansionist a Fed contribuie direct la aprecierea cotaţiei aurului.

Aât pieţele bursiere cât şi cotaţia aurului s-au apreciat puternic în ianuarie, lucru mai puţin comun, având în vedere că de obicei acestea sunt invers corelate. Aprecierea pieţelor bursiere în acelaşi timp cu aurul are loc de obicei când există temeri în rândul investitorilor legate de inflaţie.

Indicele german DAX a câştigat luna trecută 9,3%, indicele BET s-a apreciat cu 12,7%, iar cotaţia futures a aurului cu scadenţă în luna aprilie a urcat în decurs de o lună de la 1562,2 dolari/uncie la aproximativ 1.750 de dolari în prezent, reprezentând un avans de 12%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO