Business Internaţional

Cum poate deveni profitabil Internetul pentru companiile de publishing

26.03.2007, 23:08 15

Previziunea facuta in 1980 de actualul magnat media Rupert Murdoch ca in viitor nu va mai fi nevoie de cerneala si hartie pentru tiparirea ziarelor, stirile si publicitatea fiind livrate pe suport digital, pare sa se implineasca, Internetul preluand din ce in ce mai multi din cititorii publicatiilor tiparite.
Dupa mai bine de un sfert de secol de la predictiile lui Rupert Murdoch, marile companii de publishing trec prin momente grele, stirile online acaparand tot mai multi cititori si venituri din publicitate, scrie International Herald Tribune.
"O noua era media este pe cale sa inceapa. A venit timpul pentru cei din industrie sa profite de oportunitatile aparute", spune Donald Kummerfeld, fostul presedinte al companiei News America Publishing si actual presedinte si director executiv al Federatiei Internationale a Publicatiilor Periodice.
In cadrul unei conferinte care a avut loc la Hanovra, printre propunerile anecdotice de diversificare digitala, directorii executivi ai companiilor de publishing din peste 25 de state nu au trecut cu vederea evidenta conturare a unei noi tendinte.
Dupa ce au fost cheltuiti milioane de dolari in achizitionarea companiilor de media cu operatiuni pe Internet, de firme de publicitate online si motoare de cautare, doar cateva din cele 350 de companii de presa prezente la conferinta au declarat ca obtin mai mult de 3 procente din vanzari prin intermediul Internetului. Doar compania Meredith Corporation, care are un portofoliu de 26 de reviste in Statele Unite ale Americii, a declarat ca obtine profituri insemnate de pe Internet.
Cu toate acestea, profitul obtinut de Meredith Corporation din cele 32 de site-uri se datoreaza, in principal, publicitatii si incasarilor din abonamente si nu vanzarilor digitale ale articolelor scrise, produsul de baza al companiei, potrivit presedintelui companiei William Kerr.
"As putea adauga ca profitul obtinut din operatiunile desfasurate online de Meredith este alimentat intr-o proportie importanta de cei 80 de ani de traditie pe care ii detin unele din publicatiile noastre. Nu am obtinut acesti bani peste noapte", spune Kerr.
Pentru majoritatea celor prezenti la conferinta sectorului media de la Hanovra, Internetul are infatisarea unui aspirator lacom de cititori si cu un viitor nesigur. Dupa ani de negare a competitiei reprezentata de publicatiile online, o serie de companii de publishing s-au aratat dispuse sa isi adapteze strategiile pentru a-si proteja afacerile traditionale.
Hachette, o divizie a companiei franceze Lagardere, a inceput din luna august sa comercializeze online abonamente la 200 dintre publicatiile sale. Philippe Hautrive, vicepresedinte al departamentului de distributie la Hachette, a declarat ca aproape 20.000 de consumatori au raspuns pozitiv ofertei.
Astfel, cei de la Hachette isi cresc vanzarile, dar nu si profitul. Modul in care functioneaza publicatiile online este inca descurajant pentru companiile asemeni Hachette sau Axel Springer din Germania, pentru ca majoritatea cititorilor avizi dupa Internet se asteapta ca articolele sa fie gratuite.
Hachette conditioneaza accesul la patru dintre publicatiile sale online de achitarea unei taxe lunare de 9,9 euro. Consumatorii descarca de pe Internet publicatiile care contin si aplicatii video si audio, savurandu-le offline. "Nu exista niciun dubiu ca vanzarile online vor scrie viitorul", a declarat Hautrive, adaugand ca Hachette are de gand sa isi extinda vanzarile online din Franta la 500 de titluri, mai tarziu, fiind inclusa si o extindere in Marea Britanie.
Consumul de publicatii online va creste, este de parere Hautrive, in contextul in care industria electronica dezvolta un cititor "de carte tiparita", care este capabil sa descarce ziare si reviste online. Dar mai este pana cand acest lucru va deveni realitate.
Concluzia la care au ajuns publisherii importanti este iminenta dezvoltare a aplicatiilor si operatiunilor online. Motivul invocat: agentiile de publicitate au inceput sa renunte la serviciile lor, in schimbul avantajelor oferite de forumurile online, de site-uri si chiar de jocurile pe Internet.
Aceasta situatie se verifica in cazul producatorului german de autoturisme Mercedes Benz, care va cheltui in acest an mai mult de 100 de milioane de euro pentru publicitatea si comercializarea modelului de Clasa C. Olaf Gottgens, vicepresedintele departamentului de comunicare al Mercedes, a declarat ca a fost majorat volumul de cheltuieli alocate publicitatii prin intermediul Internetului, fara a da cifre concrete.
Pentru comercializarea modelului de Clasa C, compania Mercedes a investit milioane de euro in publicitatea online si in cea de pe telefoanele mobile si chiar a introdus o versiune a modelului in jocul virtual Second Life. Compania Mercedes va lansa propriile canale de televiziune digitala pentru a-si vinde masinile.
"Cred ca vechile modalitati de a cumpara spatiu publicitar sunt depasite", a declarat Gottgens.
O parte din companii investesc in versiunile online ale publicatiilor pentru a-si pastra principalele agentii de publicitate. Axel Springer Verlag, cel mai mare publisher de ziare din Germania, a cumparat patru companii de publicitate online si de servicii de web in ultima jumatate de an si a pus bazele unei divizii online formata din 200 de angajati.
"A crescut numarul vanzarilor online, dar inca nu am obtinut profit. Practic, nu am avut posibilitatea de a alege. Cei care apeleaza la serviciile noastre ne solicita prezenta pe Internet si trebuie sa le oferim acest lucru", a declarat Andreas Wiele, presedintele Axel Springer Verlag.
Alte companii de publishing incearca
sa-si asigure afacerile, privind mai departe de traditionalele publicatii tiparite. Dogan Media, cel mai mare publisher de ziare din Turcia, a facut in luna ianuarie o oferta de cumparare a postului de televiziune german Prosieben, care a fost devansata de cea venita din partea a doua fonduri de investitii. Daca posturile germane de televiziune au atras interesul celor de la Dogan, nu acest lucru se poate spune si despre presa germana. "Piata ziarelor este suprasaturata in Germania, nu mai este loc pentru a creste acolo", e de parere Hanzade Dogan, directorul executiv al companiei Dogan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO