Business Internaţional

Cum se cosmetizeaza bilantul contabil la marile firme americane

20.02.2003, 00:00 62

In urmatoarele cateva saptamani, posta electronica a investitorilor va fi umpluta pana la refuz cu rapoartele financiare anuale ale companiilor care ridica in slavi inteligenta directorilor executivi, elogiaza angajatii silitori si prevad un viitor stralucit pentru companie, relateaza Wall Street Journal Europe.
Multi investitori trec peste acest capitol si merg direct la informatiile numerice de la final. Insa, chiar si acestea, asa cum toata lumea a observat recent, pot fi cosmetizate.
Un nou studiu realizat de o firma de consultanta care ajuta companiile sa-si intocmeasca documentele financiare, a facut lumina asupra unui ritual contabil al carui scop este sa amelioreze bilanturile contabile anuale ale companiei.
Bilantul contabil reflecta sanatatea financiara a companiei, asa ca nimeni nu-i poate acuza pe contabili sau pe directorii executivi ca incearca sa-i dea o fata cat mai atragatoare pentru posteritate, atata timp cat nu depasesc anumite limite.
Si, chiar daca le depasesc, investitorii ar trebui sa fie constienti de acest exercitiu anual si sa inteleaga in ce masura arata bilantul o imagine fidela a companiei.
Acum, cand companiile sunt obligate sa-si trimita rapoartele financiare anuale comisiei de supraveghere a activitatii bursiere din Statele Unite (Securities and Exchange Commission-SEC), poleirea bilanturilor contabile va deveni vizibila.
Unele tehnici de acest gen au devenit obiect de cercetare pentru REL Consultancy Group, o firma londoneza care ofera servicii de ameliorare a situatiei capitalului de lucru al companiilor prin imbunatatirea unor elemente precum rata de rotatie a stocurilor si a creantelor.
Ultimele investigatii facute de REL, care se bazeaza pe studiul primelor 1.000 de companii din Statele Unite, arata ca unele dintre ele incearca sa-si reduca semnificativ stocurile si creantele pentru a arata mai bine la finele anului.
Firma REL a analizat bilanturile contabile ale acestor 1.000 de companii la sfarsitul anului 2001 si apoi trei luni mai tarziu. Diferentele pe care le-a identificat ar trebui sa fie o avetizare pentru investitori.
Cele mai importante elemente care au fost studiate au fost: nivelul stocurilor, creantele si datoriile curente. Acestea sunt componente importante ale capitalului de lucru. Analistii se uita mai inai la capitalul de lucru, care reflecta cel mai direct eficienta si stabilitatea financiara a firmei. Capitaul de lucru reprezinta de fapt lichiditatea pe care compania o foloseste pentru a finanta conversia materiilor prime in produse finite, pentru a vinde aceste bunuri si a colecta veniturile.
Studiul firmei REL arata ca cele 1.000 de companii au reusit sa-si reduca stocurile cu 70 de miliarde de dolari in total, adica 12%, comparativ cu trimestrul anterior, prin vanzarea la finele anului a unei cantitati mai mari de bunuri.
Dar, chair vroiau clientii toate acele bunuri? Problema a aparut pentru ca trei luni mai tarziu, stocurile au revenit la volumul normal, crescand cu 70 de miliarde de dolari. Fenomenul sugereaza fie ca unii clienti au returnat bunurile fie si-au redus achizitiile in noul an pentru ca aveau deja prea multe marfuri in depozitele lor.
"Este o fluctuatie foarte interesanta care are loc in mule sectoare", spune Mark Tenant, vicepresedinte la REL.
Studiul a mai aratat ca firmele studiate i-au presat pe clientii lor sa-si plateasca facturile pana la finele anului. Cu cat platesc mai rapid, cu atat mai repede pot companiile sa cumepere noi materii prime. Cercetatorii au descoperit ca volumul creantelor a scazut cu 20 de miliarde sau 2% pe parcursul celui de-al patrulea trimestru, dupa care au crescut cu 5%, adica 60 de miliarde in primul trimestru al anului urmator.
Rezultatul net, spune Tennant, este ca volumul capitalului de lucru a scazut cu 45 de miliarde, adica 4%, pe al patrulea trimestru. Astfel, companiile au parut mai eficiente pentru ca aveau mai putini bani blocati in aceste conturi.
O alta descoperire: Datoria neta a scazut cu 45 de miliarde la finele celui de-al patrulea trimestru, dupa care a crescut cu 55 de miliarde in primul trimestru al anului urmator. (georgiana.stavarache@zf.ro)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO