Business Internaţional

Cum se taie salariile la companiile de stat din Franţa: directorul EDF va câştiga cu 70% mai puţin

Cum se taie salariile la companiile de stat din Franţa: directorul EDF va câştiga cu 70% mai puţin

Autor: Radu Racu

31.05.2012, 13:18 1685

Noul guvern socialist al Franţei a lansat o campanie împotriva remuneraţiilor excesive ale directorilor, promiţând să reducă salariile şefilor din companii de stat, inclusiv cele de la EDF, grupul energetic nuclear al ţării, scrie Financial Times.

Într-o mişcare considerată radicală faţă de politica prietenoasă abordată anterior de executivul francez, noul preşedinte Francois Hollande vrea să plafoneze salariile la un nivel de cel mult 20 de ori mai mare faţă de remuneraţia celui mai slab plătit angajat din compania respectivă.

Premierul Jean-Marc Ayrault susţine că măsura va fi impusă şi directorilor executivi de la EDF - Henri Proglio - şi Areva - Luc Oursel - cele două companii de energie nucleară deţinute de stat. În cazul în care propunerea va fi adoptată de legislativ, salariul şefului EDF va fi diminuat cu 70%, iar directorul Areva va primi doar jumătate din banii pe care îi câştigă în prezent.

Henri Proglio a câştigat anul trecut 1,6 milioane de euro, de 65 de ori mai mult decât cel mai mic salariu de la EDF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO