Business Internaţional

Cum sunt atrasi chiriasii in complexurile rezidentiale de lux din Manhattan

Cum sunt atrasi chiriasii in complexurile rezidentiale de lux din Manhattan

Blocul turn The Chelsea Landmark, care are 38 de etaje si 407 apartamente se remarca prin facilitatile luxoase pe care le pune la dispozitia chiriasilor

03.09.2007, 20:13 146

Un simulator care sa-i duca cu gandul la jocurile de golf din Scotia, o petrecere intr-un apartament luxos pe terasa unui bloc inalt unde 50 de persoane pot admira privelistea orasului, piscine, studiouri de yoga si sali de masaj care i-ar satisface chiar si pe cei mai pretentiosi dintre newyorkezi si, in cele din urma, lucrul care ar incanta orice chirias: o masina de spalat si un uscator de rufe chiar si intr-o garsoniera de 42 de metri patrati.
Acestea sunt cele mai noi facilitati pe care dezvoltatorii le utilizeaza pentru a redefini termenul de "lux" in Manhattan, si, practic, pentru a justifica un nou nivel de preturi pentru oamenii care vor sa inchirieze si nu sa cumpere o locuinta de lux, scrie International Herald Tribune.
In conditiile in care rata de inchiriere a acestor locuinte este foarte mare, mai putin de 1% din locuintele de inchiriat fiind neocupate inca, specialistii sunt increzatori ca piata de inchirieri imobiliare este suficient de puternica pentru a absorbi mii de noi apartamente, chiar daca preturile la chirii sunt de doua sau trei ori mai mari decat salariul mediu.
Acest lucru inseamna ca garsonierele se vor inchiria cu pana la 3.500 de dolari pe luna, apartamentele cu un dormitor pentru 6.000 de dolari pe luna, iar apartamentele cu doua dormitoare cu 11.000 de dolari pe luna.
"Proprietarii de cladiri si-au dat seama ca pot construi blocuri de inchiriat care sa includa diverse servicii si care sa uimeasca si sa multumeasca intr-atat chiriasul incat acesta sa fie dispus sa plateasca oricat pentru ele", a declarat Gary Malin, directorul de operatiuni de la Citi Habitats.
Blocul turn The Chelsea Landmark, care are 38 de etaje si 407 apartamente, s-a deschis cu cinci luni in urma. Compania constructoare, Rose Associates, a inclus in interiorul cladirii o sala de gimnastica, un simulator de golf, o gradina Zen, sauna, doua camere cu mese de biliard, conexiune wireless la internet, sucuri si cafea pe gratis si o bucatarie unde specialistii culinari vor gati la evenimentele lunare.
"Nu toti constructorii sunt dispusi sa cheltuiasca mai multi bani pentru a creste pretul chiriei", a declarat Adam Rose, presedinte la Rose Associates.
"Insa noi stim ca aceasta cladire ni-i va aduce pe primii 5% chiriasi din cladirile din jurul nostru", incluzand aici si chiriasi ai cladirilor mai vechi din portofoliul Rose, a mai spus el. Aproximativ jumatate din cele 20.000 de apartamente detinute de Rose sunt apartamente care se inchiriaza.
Potrivit declaratiilor reprezentantului Rose Associates, compania sa nu ar fi construit o cladire precum Chelsea Landmark cu cativa ani in urma.
"Termenul de acceptabil pe piata locuintelor de inchiriat si-a schimbat sensul in mod drastic", a mai spus el. "Oferta noastra de acum 20 de ani nu ar ajunge nici macar la nivelul minim de confort de astazi", a adaugat Rose.
Noile apartamente de inchiriat includ acum bucatarii dotate cu unelte din otel inoxidabil apartinand unor marci renumite, bai din marmura si podele din lemn de esenta tare. "Zilele parchetului au apus de mult", a mai spus Rose.
Materialele de constructie folosite pentru Chelsea Landmark sunt foarte scumpe si au fost selectate pentru a face fata unei potentiale schimbari pe piata, a precizat el.
Calitatea instalatiilor din apartamente si tipul de accesorii variaza intr-o cladire in functie de locul unde este amplasat cladirea si de tipul de chirias pe care proprietarul doreste sa-l atraga.
Brokerii si directorii companiilor de constructii sunt de acord cu faptul ca targetul in ceea ce priveste tipul de chirias al acestor cladiri turnuri sunt tinerii profesionisti cu varste intre 20 si 30 de ani, ale caror castiguri pot ajunge pana la 300.000 de dolari pe an, dar care nu sunt pregatiti sa-si cumpere o locuinta.
Spre exemplu, cei care aleg sa locuiasca intr-o cladire de pe Wall Street sunt "persoane orientate spre centrul comercial al orasului, care se afla la inceputul carierei si care aleg sa inchirieze un apartament", a declarat Finn, de la Citi Habits.
Acestia sunt oamenii care isi permit sa plateasca 4.800 $ pentru un apartament cu doua camere, dar care nu au 300.000 de dolari pentru plata unui avans pentru un apartament asemanator al carui pret ar ajunge la 1,5 mil. $, a mai spus el.
Printre chiriasii unei cladiri precum One Carnegie Hill se numara atat persoane singure in varsta de 20 de ani, cat si cupluri tinere cu varste in jurul a 30 de ani, unele dintre ele avand si copii. Cladirea care s-a deschis cu un an in urma include un centru imens de fitness si o camera pentru petreceri pe acoperis, dar si o camera de joaca pentru copii plus servicii de babysiting gratuit in diminetile din weekend, cand parintii sunt la sala de fitness.
Pentru cei care vor sa se bronzeze, cladirea mai include si o terasa pe acoperis, iar la etajul al treilea se afla inca o terasa care cuprinde un teren de joaca si trei zone separate unde chiriasii pot organiza petreceri in aer liber.
Cu atat de multe cladiri care au intrat si se pregatesc sa intre pe piata, proprietarii si managerii unor cladiri de inchiriat mai vechi renoveaza spatiile comune si incearca sa gaseasca alte modalitati de a tine pasul cu concurenta. Stonehenge Management, care detine Ritz Plaza, construit in 1990, a renovat de curand centrul de fitness si piscina si a mai adaugat o zona de recreere pe care rezidentii o pot folosi pentru petreceri private. Pe masura ce se elibereaza apartamentele, acestea sunt si ele renovate.
"Nu ne deranjeaza sa cheltuim bani pentru a tine pasul cu cele mai noi constructii si pentru a mentine pretul chiriilor", a declarat Marc Kaplan, unul din directorii Stonehenge.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO