Business Internaţional

Cum transforma General Electric o pierdere in castig

11.03.2003, 00:00 19

General Electric Co. a anuntat ca planurile sale de pensii au adus o contributie de 806 milioane de dolari in cadrul volumului total al castigurilor companiei pe anul 2002. Investitorii au fost nevoiti sa citeasca o nota de 37 de pagini pentru a afla ca de fapt compania a inregistrat o pierdere de 5,25 miliarde de dolari la acest capitol, reprezentand 29% din castigurile brute ale companiei.
A doua mare companie din lume din punct de vedere al valorii de piata dupa Microsoft, conform Bloomberg News, a respectat regulile contabile in raportarea unor castiguri pozitive legate de pensii. Astfel, compania a utilizat o rata estimativa a castigurilor de 8,5%, si nu rata reala a castigurilor, ce indica o pierdere de 11,67%.
Pierderile din investitiile in pensii pe anul 2002 nu sunt raportate in analiza managementului, ci sub forma de nota financiara de subsol, ce nu face parte din aceasta analiza. Oficiali ai SEC (Securities and Exchange Commission) au declarat luna trecuta ca firmele ar trebui sa treaca peste regulile contabile in a raporta cu claritate si a explica rezultatele legate de segmentul pensiilor.
Conform regulilor contabile elaborate in 1985 de catre Financial Accounting Standards Board, companiile ar trebui sa includa castigurile estimate, si nu valoarea reala a castigurilor sau pierderilor, derivate din investitiile in fondurile de pensii pentru reduce volatilitatea pietelor de actiuni de la an la an.
Alan Beller, director al diviziei de finante corporatiste din cadrul SEC, a sustinut ca rata reala a castigurilor ar trebui sa faca parte din rapoartele financiare.
Purtatorul de cuvant al GE, David Frail, a declarat ca raportul companiei sale cu privire la rezultatele legate de investitiile in fondurile de pensii este complet si corect.
Directorul executiv al GE, Jeffrey Immelt, mentiona in scrisoarea anuala adresata actionarilor ca practicile companiei legate de raportarea rezultatelor sunt imbunatatite in fiecare an.
GE a anuntat ca un procent de 56% din fondul de pensii a fost investit in actiuni. In acelasi timp, compania si-a redus rata estimativa a castigurilor de la 9,5% la 8,5% anul trecut.
GE nu a mai inclus contributii la planul de pensii din 1987, conform analizei managementului companiei. GE a declarat ca nu vor fi necesare astfel de contributii atata timp cat ratele estimative ale castigurilor vor fi atinse.
Planul de pensii al GE cuprindea 508.000 de participanti la sfarsitul anului, inclusiv 136.000 de actuali angajati ai companiei. Un numar de 179.000 de angajati nu participa la acest plan.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO