Business Internaţional

Cutremur la Olympus, unul din cei mai puternici jucători din IT, care din anii ’90 ascundea pierderile din tranzacţii speculative

Cutremur la Olympus, care din anii ’90 ascundea pierderile din tranzacţii speculative

Foto: AFP

Autor: Paul Comşa

08.11.2011, 13:15 2289

Acţiunile Olympus au scăzut cu 30% ieri pe bursă după ce reprezentanţi ai companiei a recunoscut că au ascuns pierderile din investiţiile în valori mobiliare timp de zeci de ani, scrie agenţia BBC News.

Rezultatele financiare negative ale companiei japoneze specializate în optică au fost "mascate" de fonduri provenite din achiziţii. Dezvăluirea vine după concedierile directorului executiv Michael Woodford şi vicepreşedintelui Hisashi Mori.

Actualul preşedinte al Olympus, Shuichi Takayama, dă vina pe fostul preşedinte Tsuyoshi Kikukawa, pe fostul vicepreşedinte Hisashi Mori şi pe auditorul companiei Hideo Yamada pentru tranzacţiile speculative.

"Nu aveam cunoştinţă despre datele pe care vi le explic. Prezentările anterioare erau greşite", a declarat Takayama.

Totodată, există controverse legate de plăţile făcute de Olympus către consultanţii financiari în cadrul achiziţiilor unor companii, inclusiv cea a firmei britanice Gyrus.

În cadrul unei investigaţii, s-a descoperit că din anii 1990 pierderile din investiţiile în valori mobiliare au fost "amânate", iar banii proveniţi din achiziţii au fost folosiţi drept paravan.

Takayama a declarat că i-ar putea da în judecată pe cei responsabili de situaţia financiară precară a companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO