Business Internaţional

Cuvintele lui Alan Greenspan, prea grele pentru moneda americana

21.02.2005, 00:00 15



Dolarul a inregistrat cel mai mare declin saptamanal din ultimele doua luni in fata monedei europene, traderii considerand ca discursul presedintelui bancii centrale americane, Alan Greenspan, tinut in fata Congresului, nu a fost suficient de optimist pentru continuarea redresarii ratei de schimb a dolarului si in acest an, scrie Bloomberg.



Saptamana trecuta dolarul a pierdut 1,6% in comparatie cu euro, pana la 1,3073 dolari pentru o unitate monetara europeana, potrivit cotatiei de pe sistemul electronic de trading EBS. Aceasta a fost cea mai mare depreciere a dolarului de la cea produsa in saptamana incheiata la 24 decembrie 2004.



Alan Greenspan a afirmat ca este probabila continuarea trendului de crestere a ratei dobanzii in SUA in viitorul apropiat pentru a tine inflatia sub control, date fiind incertitudinile care planeaza asupra cresterii productivitatii si a evolutiei monedei americane, relateaza Wall Street Journal Europe.



In discursul sau tinut in fata Congresului american, Greenspan a dat mai putine indicii in legatura cu evolutia ratei dobanzii, fata de cele facute in aparitiile sale anterioare. El nu a precizat daca ratele dobanzii vor continua sa creasca intr-un ritm "constant".



Totusi, el a spus ca tinta pe termen scurt a Fed in ceea ce priveste rata dobanzii calcule ramane la un nivel destul de scazut. Asta desi in aceasta luna s-a majorat la 2,5% de la 1% in iunie 2004.



Raportul semestrial asupra politicii monetare al Fed, care a consituit subiectul prezentei lui Greenspan in fata comisiei bancare a Senatului american, arata ca banca centrala isi pastreaza optimismul atat in privinta cresterii economice, cat si a inflatiei. Cei mai multi dintre cei 19 membri ai Federal Open Market Committee (organismul care reglementeaza piata bancara) cred ca economia americana va creste cu 3,75% - 4% in acest an, iar inflatia se va incadra, dupa calculele lor, undeva intre 1,5% si 1,75%. Pentru anul viitor ei prognozeaza o usoara incetinire a ritmului de crestere economica pana la 3,5%, cu inflatia inclusa in acelasi interval cuprins intre 1,5% si 1,75%. Cu toate acestea, Greenspan a accentuat in discursul sau existenta unor factori care ridica mai degraba probabilitatea cresterii ratei inflatiei decat ca aceasta sa coboare. El a evidentiat in special faptul ca in ultimul an rata de crestere a productivitatii orare s-a diminuat dramatic. Atunci cand rata de majorare a productivitatii scade, companiile sunt nevoite sa utilizeze mai multa forta de munca pentru a-si spori productia, ceea ce poate avea un impact negativ asupra costurilor si s-ar putea resimti si in preturi.



"Cu totii cunoastem dificultatea realizarii unei prognoze asupra productivitatii", a declarat Greenspan. El a subliniat ca modul in care scaderea productivitatii va influenta rata inflatiei depinde de gradul in care firmele vor hotari sa absoarba costurile mai ridicate cu manopera in marjele lor de profit. Dar el s-a aratat mai putin optimist in acest aspect fata de anul trecut.



Guvernatorul a mai mentionat, cum o facuse si in urma cu doua saptamani la Londra, ca o continuare a deprecierii dolarului ar avea un caracter inflationist mult mai puternic decat l-a avut declinul cotatiei monedei americane inregistrat pana in prezent. "Majorarea relativa" a preturilor la produsele de import, sustine el, evidentiaza ca firmele straine nu au decat "o toleranta limitata" sa absoarba continuarea deprecierii dolarului in marjele lor de profit.



Pe celalalt tarm al Atlanticului, lira sterlina a avut prima saptamana de apreciere din ultimele trei in raport cu dolarul, pe baza speculatiilor ca accelerarea inflatiei sporeste sansele ca Banca Angliei sa creasca rata dobanzii de referinta in acest an, informeaza Bloomberg.



Banca centrala din Marea Britanie a mentinut rata dobanzii neschimbata timp de sase luni, dupa ce a majorat-o de la 3,5% la 4,75% in noiembrie 2003.



Pe de alta parte, cea mai puternica economie a Europei, cea a Germaniei, a inregistrat cel mai scazut nivel al inflatiei din ultimele noua luni, in luna ianuarie rata inflatiei a coborat pana la 1,6%, de la 2,1% cu o luna in urma, potrivit Biroului Federal de Statistica din Wiesbaden. Se pare ca aceasta a fost alimentata de scaderea de 0,45 a preturilor de consum si de ieftinirea cu 24% a pachetelor turistice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO