Business Internaţional

Daca nu poti sa-i convingi, imbata-i! Daca mai poti... Daca mai vor...

18.06.2003, 00:00 11



Tensiunile diplomatice dintre Franta si Statele Unite, determinate de opozitia ferma a Frantei in problema invaziei americane din Irak, au fost recent accentuate de boicotul american al Salonului Aeronautic de la Paris, cel mai important eveniment al industriei. Printre victimele colaterale se mai numara si vinurile...



Informatii oficiale recente arata ca exporturile de vinuri frantuzesti in Statele Unite au scazut cu 17,6% (ca volum) in luna martie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in lunile februarie-aprilie exporturile totale ale Frantei dincolo de ocean au scazut cu 17,2%, fata de 2002, conform datelor furnizate de serviciul francez al vamilor. In aprilie, Franta a inregistrat un deficit comercial fata de SUA de 202 milioane de euro, confirmandu-se trendul descendent al exporturilor produselor frantuzesti. Datele sugereaza ca americanii au raspuns sugestiilor de a boicota produsele provenite din Franta, care nu mai sunt vazute cu ochi buni de catre consumatorii din SUA.



Catherine Baudry, oficial in cadrul federatiei exportatorilor francezi de vinuri si produse distilate, spune ca declinul a continuat "serios" in luna aprilie, vizand "aproape toate" regiunile viticole franceze, desi datele exacte vor fi publicate abia saptamana viitoare. Alti oficiali au facut apel la consumatorii americani sa nu-si verse nemultumirea asupra produselor franceze ci, in schimb, "sa trimita telegrame ambasadelor noastre".



Francezii sunt "mai ingrijorati" decat americanii referitor la consecintele neintelegerilor diplomatice in problema irakiana, a spus presedintele Camerei de Comert americane, Thomas Donohue, unul dintre cele 25 de personalitati americane care au participat la o serie de intalniri de afaceri gazduite de Consiliului de afaceri franco-american saptamana trecuta la Paris. De asemenea, francezii par mai afectati decat alte state de inrautatirea relatiilor de afaceri cu SUA.



Desi cel mai important partener comercial al Frantei este Uniunea Europeana, Statele Unite reprezinta o destinatie importanta pentru produsele franceze, atragand circa 10% din totalul exporturilor. Comertul bilateral dintre cele doua state valoreaza circa 50 miliarde dolari (42 miliarde euro) annual, iar companiile din Franta si SUA au ca angajati circa jumatate de milion din cetatenii celeilalte tari.



Lectia de istorie si de diplomatie



Autoritatile de la Paris par sa faca tot posibilul pentru a incerca sa aplaneze conflictul extins acum si in zona economica. Cu ocazia intalnirii de saptamana trecuta cu o delegatie de oameni de afaceri americani premierul francez Jean-Pierre Raffarin a reamintit oaspetilor sai ca Franta a fost prima tara care a recunoscut independenta Statelor Unite prin Tratatul de prietenie si comert din 1778, adaugand ca Franta continua sa intampine "cu aceeasi placere si intensitate ideile si creativitatea comapniilor americane".



Totusi, boicotul american a continuat si la celebrul Salon Aeronautic de la Paris, unde Departamentul american de aparare si-a redus drastic numarul de reprezentanti. De asemenea, directorii celor mai importante companii americane de aparare (Boeing, Lockheed Martin, Raytheon si Northrop Grumman) nu sunt prezenti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO