Business Internaţional

Datoria publica, de 130 % din PIB, a devenit o amenintare pentru economia Japoniei

16.08.2000, 00:00 20



Japonia s-ar putea confrunta cu o criza fiscala care s-ar constitui intr-o amenintare reala pentru echilibrul economiei mondiale, in cazul in care nu va grabi adoptarea unor masuri prin care sa controleze uriasa datorie publica, apreciaza David Asher, expert in problemele japoneze la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

"Japonia resimte presiunea unei datorii publice comparabile numai cu cea a tarilor care au trecut prin razboaie devastatoare sau a unor tari din lumea a treia, precum Albania", a afirmat Asher, citat de Reuters.

El sustine ca, din orice unghi ar fi privite lucrurile, datoria interna japoneza a depasit limitele de rezistenta ale sistemului fiscal.

Temerile legate de posibilitatea ca Japonia sa ajunga in incapacitatea de a-si sustine datoria publica, care urmeaza sa urce in acest an la 130% din Produsul Intern Brut, sunt impartasite in mare masura de organisme financiare internationale ca Fondul Monetar International.

Totusi, acestea sunt de acord cu pozitia Ministerului de Finante de la Tokio, potrivit careia aplicarea unor politici de austeritate fiscala trebuie amanata pana in momentul consolidarii firavei cresteri economice care vine dupa o recesiune de zece ani.

David Asher respinge aceasta teorie, sustinand ca Japonia se afla intr-o adevarata capcana a datoriei publice, mai ales daca este luata in calcul criza refinantarii sistemului de pensii si de asigurari de sanatate. El considera ca guvernul japonez trebuie sa puna imediat in aplicare un plan de stabilizare fiscala pe trei ani, cu obiectivul atingerii unui minim excedent bugetar in 2003/2004.

Japonia se lauda insa cu numarul mare de investitori interesati sa cumpere bondurile emise de stat pentru finantarea deficitului fiscal, care va depasi in acest an nivelul de 8% din Produsul Intern Brut, potrivit ultimelor estimari.

Desi este de acord ca nu exista elemente care sa conduca la o cadere a pietei obligatiunilor, Asher apreciaza ca este de asteptat o crestere considerabila a volatilitatii.

"Nu s-a intamplat niciodata ca o tara care acumuleaza o asemenea datorie publica sa nu se confrunte cel putin cu o criza fiscala moderata", a spus Asher.

In opinia lui, principalul risc care poate ameninta Japonia este legat de posibilitatea ca investitorii sa realizeze ca au cumparat obligatiuni emise de un guvern ale carui finante se gasesc intr-o situatie similara celor din tarile in curs de dezvoltare si sa inceapa sa vanda.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO