Business Internaţional

De buna voie sau constransi, directorii executivi renunta la pozitii de top

10.11.2005, 17:37 23

Anul 2005 a fost marcat de cel mai mare numar de directori executivi care au renuntat sau au fost fortati sa renunte la pozitiile lor, conform unui sondaj preluat de CNN Money.

Numarul executivilor care au renuntat pana acum, 1.110, a depasit rezultatele anului 2000, care a detinut initial recordul, conform firmei Challenger, Gray & Christmas.

Doar in luna octombrie, 96 de directori executivi si-au parasit postul, cu 113% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. In plus, 5 dintre acestia au renuntat in urma unui scandal, inclusiv unul care nu a achitat o nota de plata de 241.000 de dolari (205.000 de euro) la un club de striptease pentru care garantase cu cardul de credit al companiei.

"Unii ar crede ca din cauza ca se afla in lumina reflectoarelor dupa scandalurile Enron si World Com

i-ar face sa isi revizuiasca comportamentul", spune John A. Challenger, directorul executiv al Challenger, Gray & Christmas.

"Totusi, luna dupa luna par sa se declanseze noi scandaluri", a continuat acesta.

Sectoarele care au fost marcate cel mai mult de plecarile directorilor executivi includ industria sanatatii, cu 15 plecari, si tehnologica, care a fost marcata de renuntarea a 12 directori executivi.

Una dintre cele mai rasunatoare plecari din acest an a fost cea a lui Carly Fiorina, fost presedinte si director executiv al Hewlett-Packard (HP).

Aceasta a fost inlocuita la inceputul anului 2005 de catre consiliul de administratie, din cauza unor diferente accentuate de opinie cu privire la strategia companiei.

Fiorina, una dintre cele mai influente personalitati ale lumii IT, a fost in dese randuri criticata pentru decizii controversate precum fortarea megafuziunii cu Compaq, in 2002, in ciuda protestelor din partea actionarilor si a propriilor directori, sau schimbarea directiei de orientare a HP dinspre business-ul traditional cu imprimante catre vanzarea de computere personale si servicii software.

Un alt motiv care a dus la plecarea directorilor executivi l-au reprezentat si scandalurile financiare in care au fost implicate companiile.

Uneori, cea mai buna solutie pentru iesirea din criza este schimbarea CEO-ului.

Asa s-a intamplat in cazul grupului american de servicii financiare Marsh & Mclennan, care, aflat in centrul recentului scandal de coruptie din industria americana a asigurarilor, a inceput schimbarea echipei de conducere prin indepartarea lui Jeffrey Greenberg din functiile de director executiv si presedinte al companiei. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO