Business Internaţional

De ce Kurzarbeit-ul, soluţia minune din Germania pentru piaţa muncii, nu ar putea funcţiona pe termen lung

De ce Kurzarbeit-ul, soluţia minune din Germania pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

12.05.2020, 00:05 2856

O pandemie de durată va amplifica probabil schimbările structurale pe care economia germană le are deja în faţă, iar astfel de schimbări ar face schema germană de program redus de lucru (Kurzarbeit) nefuncţională. Cu cât schema va fi menţinută mai mult timp, cu atât va deveni mai mare presiunea asupra guvernului german să crească suma oferită angajaţilor drept compensaţie pentru pierderea de venit. Măsura nu va impulsiona însă consumul prea mult atâta timp cât măsurile de distanţare socială ţin cererea redusă, scrie Deutsche Welle.

Kurzarbeit reprezintă o bază de susţinere pentru companii şi angajaţi în timpul perioadei de şoc economic al pandemiei, dar dacă activitatea de business nu îşi va reveni, o creştere mult mai puternică a şomajului este inevitabilă.

Jumătate din firmele germane au aplicat pentru inclu­de­rea angajaţilor în schema guvernamentală, relevă date re­cente ale Institutului ifo. Se consideră că schema a re­pre­zentat motivul din spatele numărului relativ redus de dis­po­nibilizări din timpul crizei financiare mondiale.

Cererea fără precedent de subvenţii guvernamentale (un sfert din numărul angajaţilor germani este inclus în Kurzarbeit) şi declinul record estimat pentru economia ger­mană în 2020, de 6,6%, îi neliniştesc pe politicieni şi eco­nomişti, care se tem că ar putea dura mai mulţi ani până când economia va reveni la nivelurile precoronavirus. Aceştia spun că o recesiune mai profundă ar împinge zeci de mii de firme în faliment şi ar forţa altele să-şi reducă dimensiunile.

Deşi se speră că criza medicală va reprezenta un şoc pe ter­men scurt, orice prelungire a pandemiei va amplifica pro­ba­bil schimbările structurale cu care se confruntă econo­mia germană. Un al doilea val de infectări sau folosirea pe termen lung a mă­surilor de distanţare socială ar zădărnici eforturile de creştere a exporturilor şi ar menţine cererea internă scăzută o perioadă.

„Dacă va fi necesară o schimbare structurală a economiei, atunci Kurzarbeit nu va funcţiona“, arată Lars Feld, preşedinte al Consiliului German al Experţilor Economici. Dacă declinul va persista, subvenţiile pentru program redus ar ţine pe linia de plutire companiile zombi.

Miniştrii germani au aprobat deja o majorare a salariului mediu plătit celor pe Kurzarbeit de la 60% la 70%, însă aceasta au reaprins temerile privind dependenţa de beneficii şi că unii angajaţi ar putea ezita să se întoarcă la muncă pe program normal în momentul redresării economiei.

Moritz Kuhn, profesor de economie la Universitatea din Bonn, este sceptic cu privire la Kurzarbeit. Acesta se întreabă dacă schema va proteja suficienţi angajaţi de la a fi disponibilizaţi în ultimă instanţă.

Feld, pe de altă parte, crede că Kurzarbeit este mai eficientă decât programele de stimulente folosite adesea pentru a ajuta o economie să-şi revină după o recesiune. Potrivit lui, schema este un instrument crucial care ajută imediat angajaţii în timpul unei crize.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO