Business Internaţional

De ce mai incurajeaza autoritatile americane creditarea, in conditiile in care supraindatorarea a generat criza subprime

21.04.2008, 14:20 18

Alan Greenspan si Ben Bernanke au multe in comun cu entertainerii Siegfried si Roy. Magicienii din Las Vegas se autointituleaza "Maestri ai imposibilului" si-si fascineaza publicul de decenii facand trigri albi sa sara prin cercuri in flacari, scrie Spiegel Online.
Legendarul presedinte al Fed si succesorul sau isi fascineaza si ei audienta cu o politica monetara miraculoasa care a daruit Americii una dintre cele mai lungi perioade de crestere economica din vremurile moderne. Multi ii priveau ca pe niste "Maestri ai Universului". Parea ca bancherii centrali imblanzisera capitalismul salbatic prin reducerile lor constante de rate ale dobanzii.
Adesea, Siegfried si Roy pareau sa se inteleaga perfect cu pisicile lor pana in ziua in care totul a scapat de sub control. Un tigru l-a muscat pe Roy de gat si parea pe punctul de a-l devora de viu.
Greenspan si Bernanke si-au pierdut si ei calitatile de magicieni, iar imaginea acestora are de suferit in urma crizei imobiliare si declinului dolarului. Problemele grave de pe pietele financiare nu-i afecteaza in mod personal. Insa milioane de oameni au de suferit de pe urma scaderii valorii actiunilor, creditelor ipotecare cu probleme si scaderii dolarului.
Este ca si cum tigrul ar fi sarit de pe scena, atacand publicul. Nu putem invinui pisicile salbatice sau pietele financiare de cruzime. Brutalitatea face parte din natura lor. Mesajul lor foarte clar este urmatorul: nu poti trece de anumite limite.
In cazul crizei imobiliare care a atins bancile si destabilizeaza in prezent bursele, pietele releva acum ceea ce ministrii de finante ai G7 si guvernatorii bancilor centrale care s-au intrunit recent in Washington au refuzat din nou sa recunoasca in mod public: americanii trebuie sa-si schimbe stilul de viata sau vietile le vor fi schimbate fortat.
Dezvoltarea puternica a consumului bazata pe creditare se apropie de un sfarsit dureros. Actualul stil de viata american nu are nici o sansa sa ramana neschimbat in anii urmatori.
Criza imobiliara s-ar putea extinde in curand la nivelul furnizorilor de carduri de credit si apoi ar putea infecta producatorii de automobile, producatorii de mobila si toate celelalte firme care datoreaza cresterea vanzarilor dezvoltarii creditarii. "Virusul va continua sa infecteze sistemul", arata un membru al boardului unei banci importante.
Argumentul sau este ca bancile care acorda credite ipotecare proprietarilor de locuinte practic incapabili
sa-si plateasca ratele nu vor fi probabil extrem de vigilenti cand vor acorda credite celor care vor sa achizi-tioneze frigidere, automobile si mobila. Intr-adevar, un magazin de mobila din Miami incerca recent sa-si atraga clienti prin urmatoarea oferta: cumperi acum, platesti prima rata in trei ani si nu e nevoie de avans.
Acest stil de viata este tipic Statelor Unite in prezent. Multi oameni apeleaza la credite pentru a acoperi diferenta dintre stilul de viata cu care s-au obisnuit si salariile in scadere.
Creditele sunt ca un anestezic impotriva impactului dureros al globalizarii. Volumul creditelor contractate de gospodariile americane creste cu 4 miliarde de dolari in fiecare zi de ani intregi.
Situatia nu ar fi una negativa daca economia americana ar avea o evolutie buna in relatie cu pietele straine. In ciuda deprecierii dolarului, care scumpeste foarte mult importurile in Statele Unite, ieftinind exporturile americane pe pietele straine, producatorii americani isi vand cu greu produsele.
Contrar estimarilor Fed si Trezoreriei, deficitul comercial continua sa creasca, cresterea ridicandu-se la 6% numai in luna februarie. Valoarea bunurilor importate de America a fost cu 62 de miliarde de dolari mai mare decat cea a exporturilor in februarie.
Oricat ar incerca, majoritatea gospodariilor din America nu pot sustine acest miracol de consum. Tinand cont de comportamentul legat de economisire al americanilor, multi dintre acestia traiesc de pe o zi pe alta in prezent.
Bernanke insa nu face nimic pentru a tempera acest apetit pentru credit. Fostul consilier al presedintelui George W. Bush incearca chiar sa impulsioneze consumul bazat pe creditare prin reducerea ratelor dobanzii. Acest lucru alimenteaza cresterea inflatiei, pentru ca cresterea monetara nu este dublata de o crestere a productiei economice reale. Inflatia in Statele Unite se ridica in prezent la 4%.
Este un paradox. Bancile comerciale private, nevoite recent sa realizeze operatiuni de reducere a valorii contabile a activelor in valoare de miliarde de dolari, au devenit mai prudente. Acestea se tem sa-si mai asume riscuri.
Intre timp, Fed-ul indeamna bancile sa-si asume riscuri in continuare. Banca centrala a injectat cash in sistemul bancar in ultima jumatate de an, indemnandu-i in paralel pe directorii executivi de banci, in discutii confidentiale, sa continue sa ofere credite. Scopul este finantarea in continuare a cheltuielilor consumatorilor si chiar stimularea acestora, din motive patriotice. Aceasta politica inseamna un singur lucru, nebunie. Insa pentru ca exista metoda in aceasta nebunie, guvernatorii de banci centrale si ministrii de finante reuniti in Washington au pastrat tacerea in aceasta privinta, cel putin oficial. In afara salilor de reuniune, insa, se vorbea in soapta despre mostenirea otravita lasata de Alan Greenspan si de comportamentul iresponsabil al lui Ben Bernanke. Statele Unite nu-si vor da seama probabil singure de propriile greseli.
Bancherii centrali si imblanzitorii de tigri mai au ceva in comun: obstinatia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO