Business Internaţional

De la un pat de celulă în SUA la palatul Elysée: fostul şef al FMI reintră în cărţi pentru preşedinţia Franţei

De la un pat de celulă în SUA la palatul Elysée: fostul şef al FMI reintră în cărţi pentru preşedinţia Franţei

Cazul împotriva lui Strauss-Kahn ar putea pica din cauza probelor care dovedesc că acesta ar putea fi victima unei înscenări

Autor: Bogdan Cojocaru

04.07.2011, 00:07 1044

Turnura neaşteptată pe care a luat-o cazul fostului preşedinteal FMI Dominique Strauss-Kahn a născut în Franţa o adevăratădezbatere pe tema participării sale la alegerile prezidenţiale cevor avea loc anul viitor.

Înainte de a fi arestat la New York la jumătatea lunii maipentru o presupusă agresiune sexuală asupra unei cameriste,Strauss-Kahn era văzut drept favorit în cursa pentru fotoliul depreşedinte al Franţei.

După ce au apărut informaţii conform cărora camerista ar fiminţit, autorităţile americane au decis săptămâna trecută să-lelibereze pe fostul director general al Fondului MonetarInternaţional din arestul la domiciliu. Însă Strauss-Kahn are decombătut în continuare cele şapte capete de acuzare, de latentativă de viol la agresiune sexuală, scrie The Guardian.

Dacă este găsit nevinovat sau acuzaţiile sunt retrase,Strauss-Kahn se va întoarce în Franţa mai popular ca oricând,consideră susţinătorii săi, printre care şi fostul ministru alculturii Jack Lang. Posibila sa revenire a aruncat în aer planurilePartidului Socialist, care a presupus că şansele la prezidenţialeale lui Strauss-Kahn s-au prăbuşit şi a deschis procedura deselec­tare a unor noi candidaţi. Aceştia tre­buie stabiliţi până pe13 iulie, pentru a fi votaţi în octombrie. Problema ar fi căurmătoarea audiere a lui Strauss-Kahn este pe 18 iulie. Actualulfavorit pen­tru a fi desemnat reprezen­tantul socialiştilor laprezi­den­ţiale Fran­çois Hollande a fost primul care a declarat cănu se împo­triveşte prelungirii proce­sului de selecţie până lasfârşitul lui august, pentru a-i permite lui Strauss-Kahn să seîntoarcă de la New York în cazul în care acuzaţiile sunt retrasepână atunci.

Toate planurile depind însă de evoluţia în justiţie a cazuluilui Strauss-Kahn şi de impresia pe care această poveste o lasăpublicului francez. Potrivit unui sondaj al Harris Interactive carea apărut la finalul săptămânii trecute în Le Parisien, 49% dinfrancezi agreează revenirea lui Strauss-Kahn pe scena politică,comparativ cu 45% care nu vor acest lucru, scrie AFP.

Unii "fani" îl prezintă pe Strauss-Kahn drept o victimăinocentă, erou şi martir. Filosoful de stânga Bernard-Henry Lévy,cel care l-a convins pe Sarkozy să se implice de partea rebelilorîn conflictul din Libia, îl descrie pe fostul şef al FMI drept unom nobil care a căzut victimă "unei spirale a terorii şicalomniei". El susţine că Strauss-Kahn a fost "linşat de prieteniiminorităţilor din SUA", care profită de ideea preconcepută căsăracii (cum e cazul presupusei victime) sunt nevinovaţi, iar ceibogaţi şi puternici (Strauss-Kahn) sunt corupţi.

Mulţi socialişti apreciază că Strauss-Kahn va reveni triumfător.Alţii sunt îngri­joraţi însă de pata pe care scandalul o va lăsa pepolitica franceză şi de pagubele produse de scoaterea la lumină avieţii private a lui Strauss-Kahn şi atitudinea acestuia faţă defemei, considerată în cel mai bun caz ca libertină.

Socialista Anne Mansouret, care a spus că regretă că a convins-ope fiica sa, jurnalista Tristane Banon, să nu depună plângereîmpotriva fostului şef al FMI pentru agresiune sexuală în 2002, adeclarat că Strauss-Kahn are o problemă cu femeile care ar putea fide natură patologică.

"Cazul a prezentat publicului francez o altă faţă a luiStrauss-Kahn. Publicul nu ştia de latura libertină a vieţii salepersonale", a afirmat Gerald Bronner, sociolog al universităţii dinStrasbourg. În plus, există voci care susţin chiar ca Strauss-Kahnsă îşi reia postul de şef al FMI, dar acest lucru nu mai esteposibil în condiţiile în care Christine Lagarde, fostul ministrufrancez al finan­ţelor, a preluat deja atribuţiile acestuipost.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24