Business Internaţional

Decizia BCE de a duce dobânda cheie la un minim istoric, testată de cifrele şomajului şi inflaţiei în noiembrie

Decizia BCE de a duce dobânda cheie la un minim istoric,...

Autor: Andrei Cîrchelan

25.11.2013, 18:59 209

Cele două probleme principale ale Europei, inflaţia prea scăzută şi şomajul galopant, vor fi principalele puncte acoperite în datele oficiale aşteptate săptămâna aceasta, în timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) pregăteşte prognoze care să explice reducerea surprinzătoare a dobânzii cheie la minimul istoric şi caută soluţii pentru rezolvarea acestor două aspecte problematice pe un fundal de creştere economică slabă, potrivit unei analize Bloomberg.

În noiembrie, inflaţia a rămas la 0,8%, aproape de cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii patru ani, potrivit estimărilor a 44 de economişti citaţi de Bloomberg News. În plus, datele oficiale aşteptate pe 29 noiembrie ar putea arăta că şomajul în zona euro a rămas la nivelul record de 12,2% percent.

Respectivele rapoarte vin înaintea unui set de prognoze pe care îl va prezenta BCE săptămâna viitoare. Cu această ocazie, BCE va explica decizia recentă de a reduce dobânda de politică monetară la minimul istoric.

La începutul lunii noiembrie, BCE, condusă de italianul Mario Draghi, a surprins majoritatea analiştilor economici reducând dobânda de refinanţare de la 0,5% la 0,25%, cel mai redus nivel din istoria monedei unice europene. Totodată, BCE a menţinut dobânda de depozit pe care o plăteşte pe depozitele constituite de bănci la 0% şi a redus de la 1% la 0,75% dobânda percepută pentru împrumuturile de urgenţă.

Efectul previzibil al deciziei este devalorizarea euro şi accelerarea inflaţiei, ceea ce va ajuta exporturile şi companiile economiilor mai slabe.

La momentul respectiv Draghi declarase că regiunea are nevoie de aceste costuri extrem de scăzute la finanţare pentru a combate o perioadă „prelungită” de inflaţie slabă şi şomajul la un nivel “foarte ridicat”. Ulterior, Ardo Hansson, membru al consiliului de conducere al BCE, a declarat că banca centrală încă nu a epuizat complet opţiunile reducere a dobânzii de politică monetară.

Majoritatea economiştilor citaţi de Bloomberg este de părere că datele oficiale prezentate săptămâna aceasta vor indica o creştere a inflaţiei în zona euro de la 0,7% în octombrie, cel mai scăzut nivel înregistrat din 2009. Estimările individuale ale economiştilor variază de la 0,6% la 1,1%.

“Este clar faptul că inflaţia raportată în octombrie a fost sub aşteptări,” a declarat Peter Praet, economist şef BCE, pentru a explica decizia de reducere a dobânzii de politică monetară, adăugând că nivelul scăzut al inflaţiei a fost unul dintre elementele luate în calcul în această decizie, dar nu a fost singurul.

Rata inflaţiei acoperă diferenţe majore între statele din zona euro. În Germania, cea mai mare economie europeană, preţurile anuale de consum au avut o creştere de 1,2% în octombrie, în Italia inflaţia a fost de 0,8% iar în Franţa a ajuns la nivelul de 0,7%. Pe de altă parte, preţurile în Grecia au scăzut cu 1,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.

Prognozele BCE din septembrie arătau că inflaţia urmează să ajungă la 1,3% în zona euro anul viitor. Prognoza prezentată în decembrie va include şi rezultatele consultărilor semestriale cu băncile centrale din zona euro. Potrivit lui Draghi, următoarea prognoză va oferi o „imagine mai detaliat” a perioadei pe care estimează oficialii că va fi inflaţie insuficientă.

Legat de şomaj, Draghi a explicat că acesta „pare să se stabilizeze”, dar această tendinţă e observată doar „la vârf”, motiv pentru eforturile BCE trebuie să continue.

Datele legate de şomaj publicate săptămâna aceasta ar putea sublinia semnificaţia acţiunilor BCE. Doar unul din 34 de economişti chestionaţi de Bloomberg prognozează că rata şomajului urmează să scadă, în timp ce aşţi doi prevăd o creştere la 12,3%.

Datele concrete asupra inflaţiei şi şomajului vor fi publicate cu mai puţin de o săptămână înainte de prognozele oficiale ale băncii centrale, context în care BCE e presată să găsească în continuare soluţii pentru a ajuta o economie care a crescut cu doar 0,1% în al treilea trimestru.

Potrivit unor informaţii publicate recent de Bloomberg, oficialii BCE iau în calcul reducerea dobânzii la depozite la -0,1% dacă e nevoie de stimulare adiţională pentru a combate deflaţia.

“Din punct de vedere tehnic, suntem pregătiţi” pentru a reduce dobânda la depozie, a explicat Hansson. Pentru moment, economiştii sunt de părere că BCE nu vor modifica dobânzile la şedinţa din 5 decembrie, iar majoritatea analiştilor e de părere că următoarele acţiuni BCE se vor referi la injecţii de lichidităţi, cum ar fi creditele pe termen lung. Doar 9% dintre analiştii intervievaţi de Bloomberg estimează că Draghi va modifica dobânzile în decembrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO