Business Internaţional

Dedesubturile imprumutului acordat Islandei de Rusia

09.10.2008, 17:34 32

Pentru prim-ministrul rus Vladimir Putin, criza financiara care a costat guvernul aproape 200 de miliarde dolari ar putea deveni o oportunitate semnificativa de sporire a ariei de influenta a tarii sale, scrie Bloomberg.

Respinsa de aliatii sai occidentali, Islanda a anuntat zilele trecute ca va lua un imprumut de 4 miliarde de euro (5,4 miliarde de dolari) acordat de Rusia, in vederea redresarii economice. Acest sprijin financiar oferit unei tari membre NATO ar fi o premiera pentru Rusia.
"Este vorba de un caz de exploatare a ajutorului strain oferit pentru satisfacerea obiectivelor geopolitice", a afirmat Chris Weafer, director de strategie la UralSib Financial Corp. din Moscova. "Este un model de economie sanatoasa, intrucat demonstreaza ca Rusia are resurse financiare puternice: isi poate permite sa imprumute 4 miliarde euro unei alte tari", completeaza Weafer.
Cu toate ca rubla a atins cotatia minima din ultimele 18 luni, iar piata bursiera evolueaza negativ, Rusia se situeaza pe a treia pozitie la nivel mondial in privinta rezervelor curente, situate la o valoare de 563 de miliarde de dolari. Acest avantaj financiar ii confera lui Putin o arma puternica in fata SUA, care se confrunta cu cea mai mare criza economica de la Marea Depresiune (1929-1933) incoace.
Islanda a prospectat "piata" in vederea obtinerii unui imprumut dupa nationalizarea a doua dintre cele mai importante banci din tara si acordarea unui credit de 500 de milioane de euro unei a treia institutii bancare.
"Daca va merge pana la capat, acest imprumut ar fi de un real ajutor pentru noi", a declarat directorul bancii centrale islandeze, David Oddsson, dezamagit de absenta unui sprijin din partea celorlalte state europene.
"Nu am primit niciun sprijin din partea bunilor nostri prieteni din emisfera occidentala; decizia luata de guvernul rus de a initia tratativele de negociere este mai mult decat bine-venita", a adaugat Oddsson. De asemenea, ministrul rus de finante Alexei Kudrin a spus ca reactia Rusiei referitoare la cererea Islandei a fost primita "pozitiv".
Chiar si locuitorii islandezi schiteaza gesturi de recunostinta. "Islanda se transforma intr-o Cuba la scara mai mica a Nordului", este de parere Ragnar Hannes Gudmundsson, fost angajat al Kaupthing Bank. "URSS a acordat sprijin Cubei acum cateva decenii, acum ne salveaza pe noi".
Abilitatea Rusiei de a jongla cu propriile rezerve monetare - a folosit aproximativ 200 de miliarde de dolari pentru a injecta lichiditati pe piata si pentru a micsora costurile de creditare - este contrastanta cu situatia cu care se confrunta acum noua ani: rezervele erau pe atunci de doar 12, 5 miliarde de dolari.
La 31 decembrie 1999, Putin a preluat presedintia Rusiei, mostenind un guvern cu o datorie publica de 40 de miliarde de dolari si o moneda nationala puternic devalorizata in august 1998. Ulterior, economia a antrenat o crestere anuala de circa 7%, stimulata de preturile ridicate ale petrolului. In prezent, perspectivele Rusiei sunt mai sumbre, intrucat preturile au inceput sa scada pe fondul incetinirii economice globale.
Valoarea maxima inregistrata de barilul de petrol la 11 iulie - 147,27 dolari - s-a diminuat cu 39%. Veniturile rezultate din exporturi sunt sustinute in proportie de doua treimi de comertul cu petrol si gaze.
Daca Rusia reuseste sa-si mentina piata bursiera si cresterea economica, criza financiara curenta ar putea reprezenta un atu pentru aceasta tara, o sansa de a demonstra puterea economica a Rusiei si sfarsitul suprematiei Statelor Unite.
Dmitri Medvedev, presedintele Rusiei, precum si Vladimir Putin au acuzat SUA ca fiind responsabile pentru propagarea la scara globala a turbulentelor financiare.
"Lipsa de responsabilitate" a SUA ar putea afecta cresterea economica a Rusiei, aceasta situandu-se anul acesta la aproximativ 5,7%, potrivit ministerului de finante rus.
In pofida acestei situatii, Medvedev a declarat in cadrul unei intruniri desfasurate la Sankt Petersburg ca aceasta criza financiara a demonstrat ca vremurile cand economia mondiala era dominata de o singura economie si o singura moneda au luat sfarsit.
Fostul secretar al Trezoreriei americane, Larry Summers, a afirmat ca negocierea privind imprumutul Islandei a evidentiat punctele slabe ale SUA.
"Trebuie sa recunosc ca stirile referitoare la acest imprumut nu au fost tocmai unele reconfortante, avand o serie de implicatii politice si sugerandu-mi directia in care se misca lumea de azi", a mai completat Summers in timpul unui seminar ce a avut loc la Buenos Aires.
Rusia, stat-membru al grupului tarilor industrializate, G8, sustine extinderea acestui grup. Rusia a gazduit in mai un summit al tarilor asa-numite BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), ca parte a efortului sustinut de a le transforma intr-un contrabalans pentru natiunile occidentale.
"Lumea se schimba in avantajul Rusiei", a afirmat Markov, directorul Institutului de Studii Politice din Moscova. El a mai adaugat ca, prin intermediul imprumutului acordat Islandei, guvernul rus doreste o revizuire a reputatiei patate de conflictul cu aliatul SUA - Georgia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO