Business Internaţional

Deficitul comercial si datoria externa, franele cresterii economice a Bulgariei

28.06.2000, 00:00 21



Planurile guvernului Bulgariei, de a atinge anul acesta o crestere economica de patru procente, sunt nerealiste, din cauza nivelului ridicat al deficitului comercial si al datoriei externe, este concluzia unui studiu realizat de Institutul Economic al Academiei Bulgare de atiinte (BAS).

"Previziunile noastre referitoare la cresterea economica difera foarte mult de cele oficiale. Nivelul anuntat de guvern este imposibil de atins", a declarat, intr-o conferinta de presa, Ivan Angelov, director adjunct al Institutului Economic al BAS.

Institutul estimeaza o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) cu 1,5 procente in 2000 si cu 0,5 procente, anul viitor, in timp ce guvernul previzioneaza 4 procente anul acesta si 5 procente in 2001 - performante stipulate in acordul de imprumut semnat de Bulgaria cu Fondul Monetar International (FMI).

O delagatie a FMI se afla zilele acestea la Sofia pentru a evalua rezultatele autoritatilor bulgare in aplicarea reformelor.

BAS elaboreaza in fiecare an previziuni macroeconomice, acestea fiind de obicei mai pesimiste decat cele ale guvernului.

Angelov a mai spus ca anul trecut PIB-ul Bulgariei a scazut cu 1,5 procente, in conditiile in care guvernul estimase o crestere de 2,4 procente.

"Bulgaria trebuie sa acopere deficitul comercial extrem de ridicat pentru al doilea an consecutiv, ceea ce pentru o economie slaba este foarte dificil. Adaugand si datoria externa scadenta anul acesta, in valoare de peste un miliard de dolari, nu vor mai ramane resurse pentru a obtine crestere economica", a spus Angelov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO