Business Internaţional

Degetul lui Mittal s-a oprit pe harta: Polonia

18.06.2003, 00:00 10

Lakshmi Mittal, controversatul baron indian al sectorului productiei de otel, care s-a aratat interesat de o parte din activele Corus, a lansat o oferta pentru compania nationala de prelucrare a otelului a Poloniei, Huta Czestochowa.sleadend
Mittal urmeaza de asemenea sa afle daca oferta separata pe care a facut-o pentru cea mai mare companie poloneza din sectorul otelului, Polskie Huty Stali (PHS) a fost acceptata. Daca va avea succes in ambele cazuri, Mittal va detine intre 80 si 85% din capacitatea de prelucrare a otelului de care dispune Polonia.
Ondra Otradovec, director al departamentului de finante corporatiste din cadrul LNM, firma de otel a lui Mittal, a subliniat faptul ca nu a primit nici un fel de sprijin din partea guvernului britanic in decusul negocierilor purtate in vederea incheierii celor doua tranzactii.
Anul trecut, Mittal a iscat un adevarat scandal cand s-a aflat ca ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti l-a sustinut in achizitionarea combinatului Sidex Galati. Mittal a doneaza sume mari partidului laburist si drept urmare au aparut semne de intrebare legate de posibilitatea ca Tony Blair sa-si fi exercitat influenta pentru a-l ajuta.
Intre timp, principala rivala a lui Mittal este US Steel, a carei pozitie a devenit mai solida in urma unei vizite a presedintelui american in Polonia la inceputul acestei luni. US Steel doreste sa se extinda pe piete europene unde costurile legate de productie sunt mai mici, detinand deja cel mai mare producator de otel din Slovacia.
Se pare ca in prezent atentia lui Mittal este concentrata asupra producatorilor polonezi, in timp ce Corus se afla in mijlocul unui proces dificil de refinantare.
Nu este cunoscuta valoarea precisa a ofertelor pentru cele doua firme poloneze, a aratat Otradovec, cele doua tranzactii depinzand de preluarea uriaselor datorii acumulate de acestea. Huta Czestochowa, ce are 2.000 de angajati, a intrat in faliment, iar PHS, cu 20.000 de angajati, are datorii de 800 milioane de lire sterline.
"Cele doua companii sunt in dificultate, insa ideea este ca Polonia sa devina o exportatoare de otel pe viitor. In contextul pietei poloneze, cele doua firme sunt complementare," a declarat Otradovec.
LNM este al doilea mare producator de otel din lume, veniturile acestuia pe anul 2003 fiind estimate la 12 miliarde de dolari. Compania s-a extins in Europa de est, revitalizand companii din Republica Ceha si Romania. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO