Business Internaţional

Dependenţa de o industrie are un preţ, pe care-l plăteşte economia

Dependenţa de o industrie are un preţ, pe care-l...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.08.2016, 00:04 2650
Ungaria o fi un punct fierbinte pe harta industriei auto europene, dar acest lucru vine cu un preţ.

Pentru că este puternic dependentă de sectorul auto, economia maghiară ar putea fi afectată semnificativ de încetinirea pro­ducţiei anunţată de subsidiara locală a producătorului german de automobile Audi, scrie cotidianul de afaceri Világgaz­daság.

Fără industria auto, performanţa eco­nomiei Ungariei s-ar reduce cu o treime, PIB-ul s-ar micşora cu 5%, iar creşterea eco­no­mică ar încetini cu un punct pro­centual. De asemenea, o pauză în industria auto ar face ca deficitul bugetar să se majoreze cu cel puţin 450 de milioane de euro.

Un purtător de cuvânt al Audi a declarat luna trecută în presa locală că producătorul îşi va reduce producţia de la fabrica de la Györ în decembrie şi va muta 750 de salariaţi în străinătate până la lansarea noului model Q3.

În 2014, când Audi şi-a oprit producţia de la Györ, Világgazdaság a interpretat ma­nevra ca pe un avertisment transmis Buda­pestei de către cancelarul german Angela Merkel, enervată de tendinţele antiocci­dentale ale premierului maghiar Viktor Orban.

De asemenea, la acea vreme, Budapesta era în conflict cu Washingtonul, care acuza corupţia de la nivel înalt din această ţară. Oprirea producţiei de la Gy?r a trimis abrupt în jos livrările de autovehicule ale industriei auto maghiare.

Însă recent Mercedes-Benz, tot un producător auto german, a anunţat că intenţionează să investească un miliard de euro în construirea unei a doua fabrici în Ungaria. Producţia la noua unitate ar putea fi lansată la sfârşitul deceniului şi va crea 2.500 de locuri de muncă.  Mercedes a început să fabric maşini în Ungaria, la Kecskemét (unde va fi construită cea de-a doua fabrică), în 2012. Mercedes-Benz Manufacturing Hungary are aproximativ 4.000 de angajaţi în această ţară.

Portalul de ştiri index.hu atrage atenţia că investiţia va accentua dependenţa economiei maghiare de producătorii auto străini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO