Business Internaţional

Detinutii, solutia problemei fortei de munca din Polonia

26.06.2007, 16:39 10

Migratia masiva a fortei de munca pune in pericol capacitatea Poloniei de a organiza in 2012 Campionatul European de Fotbal, reintoarcerea muncitorilor polonezi din statele vecine si folosirea de detinuti fiind solutiile pe care le-a gasit guvernul polonez la criza de personal din constructii.
Confruntat cu o criza a fortei de munca si cu pregatirile pentru Campionatul European de Fotbal din 2012, guvernul conservator al Poloniei va introduce o lege prin care va fi facilitat accesul etnicilor polonezi din statele vecine pe teritoriul polonez, luand in calcul si folosirea fostilor detinuti pentru construirea drumurilor si a facilitatilor pentru stadioane, scrie International Herald Tribune.
Legea, care ar putea fi introdusa cel mai devreme luna viitoare, reflecta cresterea ingrijorarilor guvernamentale legate de faptul ca industria si sectoarele de constructii si servicii sunt incapabile sa gaseasca suficienta forta de munca pentru ca peste 800.000 de muncitori polonezi calificati au plecat sa munceasca in statele Uniunii Europene.
"Guvernul recunoaste ca se confrunta cu o imensa criza de forta de munca. Astfel ca intentioneaza sa faciliteze accesul etnicilor polonezi din Belarus, Ucraina si Kazakhstan in tara de origine", spune Krystyna Iglicka, expert in migratie si sociolog la Centrul pentru Relatii Internationale din Varsovia.
Guvernul ia de asemenea in calcul recrutarea a 20.000 de detinuti. Pawel Nasilowski, director adjunct al Directiei Penitenciarelor din Polonia, a declarat ca folosirea de detinuti a fost luata in considerare in cadrul programului european de reabilitare a persoanelor din inchisoare. "Daca guvernul a decis sa foloseasca detinuti sau fosti detinuti, hotararea are loc in cadrul programului de resocializare. Imi imaginez ca aceasta este o ultima solutie la care guvernul ar putea apela", spune purtatorul de cuvant al Ministerului de dezvoltare regionala.
Ministerul Muncii a contactat China si India pentru a atrage muncitori calificati. Absolventii de facultate, instalatorii, asistentele medicale au plecat sa munceasca in tari precum Marea Britanie, Irlanda, Suedia si Belgia care nu au instaurat niciun fel de restrictii muncitorilor polonezi dupa aderarea Poloniei la Uniunea Europeana din mai 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO