Business Internaţional

Deutsche Boerse crede ca iX nu are nevoie de Nasdaq

03.07.2000, 00:00 14



Negocierile legate de alianta dintre megabursa europeana iX si piata extrabursiera Nasdaq, ar putea fi stopate ca urmare a obiectiilor bursei germane in ceea ce priveste impartirea egala a drepturilor de proprietate cu bursa americana, conform unor surse de pe pietele financiare, citate de Reuters.

Deutsche Boerse si London Stock Exchange si-au anuntat luna trecuta planurile de a infiinta, printr-o fuziune in care vor avea participatii egale, o megabursa europeana, care se va numi iX. De asemenea, a fost anuntat si proiectul crearii in Frankfurt, printr-un joint-venture intre iX si Nasdaq, a unei noi piete bursiere pe care sa se tranzactioneze actiuni cu potential ridicat de crestere.

Surse apropiate negocierilor afirma ca reprezentantii Deutsche Boerse nu sunt de acord cu propunerea ca piata extrabursiera americana, Nasdaq, sa detina 50% din noua piata europeana destinata titlurilor in crestere.

"Nasdaq nu contribuie cu foarte mult la aceasta fuziune. La prima vedere, numele de Nasdaq suna foarte bine, dar daca privim lucrurile mai atent, ne dam seama ca nu avem nevoie de ei ", a declarat sub protectia anonimatului o persoana apropiata negocierilor,

Sursa citata a declarat agentiei Reuters ca ideea aliantei cu alte piete bursiere europene pare mai atractiva decat cea a unei fuziuni cu Nasdaq.

"In acest moment, pietele bursiere europene pentru actiuni in crestere sunt suficient de puternice pentru a nu avea nevoie de Nasdaq", a mai spus sursa.

Bursele de valori din Milano si Madrid au semnat un acord de principiu, prin care afirma ca vor fuziona cu iX, dupa ce alianta Frankfurt-Londra avea sa fie semnata in luna mai.

Potrivit declaratiei lui John Wall, presedintele Nasdaq International, fuziunea iX-Nasdaq va incepe sa fie discutata imediat dupa ce infiintarea iX va fi definitivata, in toamna acestui an. "Speram ca alianta iX-Nasdaq va incepe sa functioneze pana la sfarsitul anului", a declarat Wall.

Bursele de valori din Paris, Bruxelles si Amsterdam au anuntat, la mijlocul lunii martie, fuziunea lor, in urma careia va lua nastere bursa numita Euronext, care va fi operationala abia din 2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO